Magyar népmesemotívumok és kortárs bábszínházi formák találkoznak a kecskeméti Ciróka Bábszínház új előadásában, a Fehérlófiában, amelyet február 26-án láthat először a közönség.

Kiszely Ágnes, a teátrum igazgatója elmondta, hogy a Ciróka Bábszínház repertoárjának kialakításában továbbra is kiemelt szempont, hogy az előadásokon keresztül megismertessék a gyerekekkel a magyar mondavilágot és annak szimbólumait. A Fehérlófia az egyik legősibb elemeket mutató tündér-, illetve varázsmese: a ló anyától emberfeletti erővel születő főhőse egy igazi táltos, erős ellenfelekkel találkozik, de végül valamennyit sikerrel legyőzi. Kiszely szerint nagyon izgalmas látványvilággal, rendezői koncepcióval viszik színre a magyar népmesekincs egyik legszebb történetét, amelyet Lendváczky Zoltán bábszínész egyedül játszik el. Narrátorként maga mozgatja valamennyi bábot és kelti életre a különböző karaktereket. A színész eddig többnyire karakterszerepeket játszott, először fog ennyi bábot mozgatva egyedül állni a színpadon.

A produkcióban – amelynek díszlet- és bábtervezője Grosschmid Erik, zeneszerzője pedig Rozs Tamás és Kiss Dávid – az ősi és a modern elemek épülnek egymásra. Ez nemcsak a bábok és a díszlet esztétikájában mutatkozik meg, hanem a zenében is, ahol hagyományos hangszerek találkoznak a kortárs zenei megszólalással. Veres András rendező szerint a rendkívül sokrétegű, cselekményes történet „felveszi a versenyt a mai szuperhősös mesékkel is, természetesen tiszteletben tartva a magyar népi hiedelemvilágot és mesemotívumokat”. Az előadást kisiskolásoknak készítik, és szeretnének minél több helyre eljutni vele, kiemelten kezelve az olyan kistelepüléseket, ahonnan a gyerekek nem jutnak el bábszínházba.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Fehérlófia bábelőadás olvasópróbájáról (Fotó: Ciróka Bábszínház)