Hét év után új sorlemezt hoz ki idén decemberben a Magashegyi Underground: az Egymáshoz rövid az út című anyag visszatérés a Bocskor Bíborka vezette csapat korábbi csúcskorszakához.

Az album a csapattól eddig szokatlan módon két lépcsőben jelenik meg: november 10-én egy háromdalos EP-t hozott ki a csapat, „Fess új vásznakat” címmel, amely decemberben egészül ki tízszámos LP-vé. „Szerettünk volna visszatérni a nyers folk dalokhoz, de a munka során spontán elkanyarodott az anyag egy összetettebb, színesebb világ felé – ami egyáltalán nem baj” – árulta el Fűrész Gábor gitáros. – „Akusztikus gitárok, ukulelék, élő dobok mellett így nagy szerepet kap a Moog One, ami egy fantasztikus hangszer, a Moog első polifonikus szintetizátora. Nem használtunk számítógépes szimulációkat, úgynevezett Vst-ket, minden hang, ami megszólal, valódi hangszerekből jön.

Az elvarázsolt hangulatú popdalokat ismét a csapat eredeti kreatív magja jegyzi: Toldi Miklós dobos-producer, Fűrész Gábor gitáros és Bíborka mellé visszatért a zenekaralapító-billentyűs Fodor Máriusz, a szövegek nagy részét pedig ismét Tariska Szabolcs jegyzi. A dalok közös szerzemények, mindenki beletette a saját ötelteit, számos dal spontán módon a felvételek során alakult át. Ezzel visszaálltak az első anyag alkotói módszeréhez, hiszen az Ezer erdő lemezt követő években készült anyagokon különálló szerzői voltak az egyes daloknak, az Egymáshoz rövid az út azonban teljes egészében közös munka eredménye. Az album naprakész megszólalásáért, a produceri munkáért és a keverésért ezúttal is Toldi Miklós felelt, a dalokat Szabó Szebasztián (Miracle Sound) masterelte. Az Egymáshoz rövid az út”című dal immáron rotációban szól a megújult Petőfi Rádió hullámhosszán.

Az új anyag lemezbemutató koncertjére 2024. január 20-án kerül sor a budapesti Akvárium Klub Nagyhalljában.

Kiemelt kép: Bocskor Bíborka (Fotó: Oleg Borisuk)