Csaknem hét éves tervezést és kivitelezést követően, a koronavírus-járvány következtében több mint két és fél éves próbaüzem után, 2021. október 25-én ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja az opera- és balettelőadások mellett októbertől hétvégenként több új kamarasorozatnak is helyt ad, gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

A sajtó számára tartott előmegnyitón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója tartott egy hosszabb műhelybejárást: a csarnokba lépve azonnal egy kisebb makettet láthattunk, amin az épület kicsinyített mása volt látható. Ókovács ugyanakkor elmondta azt is, hogy az épület rekonstrukciója még nem teljes, vannak ugyanis még olyan épületrészek, amik jelenleg is felújítás alatt állnak. Az Eiffel Műhelyház korábban 140 éven keresztül volt a MÁV gőzmozdonyainak és vasúti kocsijainak legfontosabb javítóüzeme, amit a csarnok központjában elhelyezett, restaurált mozdony jelképez. A műhelybejárás során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a hatalmas épületkomplexumban elsőre nem könnyű eligazodni, hiszen rengeteg különböző terem, folyosó és műhely található a létesítményen belül. Az én személyes kedvencem a Téli kert volt, ami hétköznap a művészek számára nyújt lehetőséget az elvonulásra, hétvégente pedig különböző rendezvények helyszíneként szolgálhat. Emellett egy nagyobb sportcsarnok és több edzőterem is kialakításra került az épületben.

Az Eiffel Műhelyház műterme (Fotó: Csudai Sándor – We Love Budapest)

Az Eiffel Műhelyház a reprezentatív műveket felvonultató Operaház és a törzsrepertoár népszerű darabjait elérhetővé tévő Erkel Színház mellett, az Opera kamaraszínházaként a kortárs operák, modern balettek, barokk művek, valamint műfaji határokat feszegető, kísérletező, fúziós és összművészeti előadások otthona kíván lenni. Az intézmény – reményeik szerint – új kínálatával egy olyan közönséget is meg tud szólítani, amely a prózai színházban és tánc területén is keresi a hasonló produkciókat. Az Opera új játszóhelyén mutatja be október 9-én Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljét, az október 29-i KON-TAKT(S) kortárs balettműsorában Wayne McGregor, napjaink egyik vezető koreográfusának Chroma című munkáját, amit a White Stripes rockegyüttes zenéje is inspirált, valamint november 13-án Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című balett-operáját Jean Cocteau azonos című kisregénye nyomán. Az év végéig olyan előadásokkal találkozhat itt a közönség, mint Monteverdi Poppea megkoronázása című operája Bella Máté jazzel ötvözött hangszerelésében, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című új Vajda János-opera, Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Tóth Péter Tóték című egyfelvonásosai Krúdy és Örkény művei nyomán, vagy Az úrhatnám polgár Lully balettzenéjével, Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia átdolgozásában.

A kiváló előadások szervezése és lebonyolítása mellett az Eiffel Műhely különböző foglalkozásoknak is otthont ad, ahol minden korosztályt igyekeznek megszólítani. Az Operaovi egy óvodásoknak szóló, havonta jelentkező programsorozat, ami az opera- és balett-tematikákat követő 30 perces foglalkozást kínál szerepleni szerető gyerekeknek a Műhelyház Otturbay oázisában. A legtehetségesebbek számára az intézmény a későbbiekben lehetőséget kínál a felvételhez az Opera Gyermekkarába. Elindul a Hangszervarázs, ami az Erkel Színház hangszerismertető sorozata lesz a későbbiek folyamán. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt program havonta egy-egy hangszercsoportot mutat be és tesz kézzelfoghatóvá egy órában, szombat vagy vasárnap délelőttönként. Emellett különböző kézműves foglalkozásokat is tartanak: az Erre varrj gombot és a Festéktüsszentő minden hónap első és második szombatjának délelőttjén várja a felső tagozatos általános iskolásokat. A foglalkozás keretében pedig a szcenikai műhelyek és a varroda munkatársai ismertetik meg őket szakmáik fortélyaival.

Az Eiffel Műhelyház próbaterem (Fotó: Csudai Sándor – We Love Budapest)

Az idősebb generáció számára létrehozott EiffelTour-on (október végétől hétvégenként, naponta két alkalommal) 30 perces tematikus túrák mutatják be az Eiffel Műhelyház épületét, nagy hangsúlyt helyezve az épület egykori és mai funkcióira. Az EiffelTour végigvezeti az érdeklődőket az Újjászületésnap alkalmával megnyíló két új állandó tárlaton is: a Műhely.Titkok az operaszcenika történetét mutatja be a Magyar Állami Operaház Emléktárának és Archívumának anyagai alapján, míg a szomszédos Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi – Kamarakiállítás az Északi Járműjavító történetéről címmel hoz létre kiállítást a látogatói folyosókon. A tárlatok a Mozdonycsarnok első emeleti Podmaniczky és Feketeházy teraszán található részei a színházi közönség számára ingyenesen hozzáférhetőek. Lesznek Kamaramatinék is, ahol a Hevesi háziszínpadon a Magyar Állami Operaház Zenekarának művészeiből összeálló kamarazenei formációk az egyéni teljesítmények és a művészi sokoldalúság megmutatkozásának lehetőségét kínálják más zenészek és a közönség számára havonta egy alkalommal, vasárnap délelőtt.

Mindezek mellett az Eiffel Műhelyház képzési központként több korosztálynak kíván sokrétű oktatási lehetőséget kínálni. Ennek részeként az Opera vezetése Opera Campus néven készített előterjesztést a szomszédos Forgóvázcsarnok hasznosítására, ahol nemzetközi példákat követve az Opera Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei számára az intézmény olyan összetett művészeti oktatást biztosító, kétosztályos, nyolcévfolyamos bázisiskola létrehozását tervezi, amelynek képzése összhangban van a gyerekek színházi elfoglaltságaival. Az idei tanévtől pedig az Opera díszletgyártó üzemei duális képzési helyszínként is működnek, így a szakmunkásképzős diákoknak lehetőségük nyílik szakmai gyakorlatukat a Magyar Állami Operaházban elvégezni, a legtehetségesebbek pedig el is helyezkedhetnek a színház szcenikai részlegeiben. Az Eiffel Műhelyház főépülete mögött található állomásépület pedig a küszöbön álló felújítását követően, Radnai Miklós állomás néven lesz az Opera stúdiója, ami a V4 országok zeneakadémiát végzett diákjai számára nyújt majd posztgraduális képzést, és biztosít számukra fellépési lehetőséget kisebb szerepekben az Opera előadásaiban, de a tervek közt szerepel önálló produkciók létrehozása is.

Kiemelt kép: Az Eiffel Műhelyház előcsarnoka (Fotó: Csudai Sándor – We Love Budapest)