November elején került a boltokba Bodrogi Gyula legújabb könyve, a Vadakat mesélek – Vidám vadásztörténetek.

A kötet régi és új vadászhistóriákat tartalmaz: Bodrogi Gyula hetven éve járja az erdőt és figyeli az állatok és az emberek viselkedését. Sokszor le sem akasztja válláról a fegyvert, megelégszik a cserkeléssel, hiszen az oroszlánt elég lélekben elejteni, a többi ráadás. „A vadnak nincs puskája.” Ez Bodrogi erkölcsi alapállása és egyben a könyv első mondata. Ennek okáról így nyilatkozott a színész: „Mert az emberek néha így kezdik a beszélgetést, ha a vadászatról van szó. Aztán amikor közelebbről megismerik a vadászatot, rájönnek, hogy ugyan a nyúlnak tényleg nincs puskája, de jobban tud futni, jobban lát, jobb a hallása, szaglása, mint az emberé. És a vadak általában jobban ugranak, repülnek, úsznak. Mindent jobban tudnak, mint az ember, kivéve talán a gondolkodást. Azt is leírom, hogy a nyúl nem vadászik nyúlra, a farkas farkasra – vagyis a saját fajtájukra. A vadász viszont üldözi az orvvadászt…”

Bodrogi történetei amolyan Esopus-féle jellemrajzok, amelyek egyszerre szólnak vadakról és vadászokról, és nem a szerző hibája, ha az összehasonlításból rendre az állatok kerülnek ki győztesen. Bodrogi Gyula bölcs öniróniával mesél vadkanvadászatról és üregizésről, baklövésről és fácánozásról, elvtársakról és úrhatnám kocavadászokról, közben felvillantja a szülei, egy-egy nagy színész portréját, elmagyarázza mi a vadászláz, az őzhívás. Főz is néha, káposztás fácánt, nyúlpástétomot és még számos ínycsiklandó ételt. „Ebben a könyvben annyi életszeretet, olyan mély ember-, és állatismeret, annyi humor rejtőzik, hogy aki belekezd, akkor is végigolvassa, ha eddig soha nem vett a kezébe vadászkönyvet” – ezekkel a gondolatokkal ajánlja az olvasók figyelmébe a könyvet Vinkó József.

Bodrogi Gyula nem először ragadott tollat, a most megjelent kötet már a negyedik sorban. Az első A vadász néha főz is – Vadászkalandok és vadreceptek címmel 1993-ban, az Irka firka 2009-ben, a 80 év, 80 recept, 80 történet pedig 2014-ben látott napvilágot.

Kiemelt kép: Bodrogi Gyula (Fotó: MTI / Czimbal Gyula)