Május 18-án nyitották meg a Magyar Zene Háza új kiállítását, a Kreatív Hangteret, ahol kortól és zenei előképzettségtől függetlenül a hangok végtelenül gazdag világát fedezhetik fel a látogatók.

A Kreatív Hangtér, a Magyar Zene Háza új kiállítása nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációval várja a látogatókat. Kisebbeknek is élvezetes játék a HANGolyópálya, ahol a látogatók építhetik meg a golyók zenei útvonalát, a legurított golyók pedig csilingelő dallamokat keltenek életre. A Ritmushajtányon, a gigantikus zakatoló akusztikus ritmusgépen négyszólamú ritmuskompozíciókat lehet létrehozni, melyek egy vetített animáción vizuálisan is megjelennek. A Hangfestővel énekelve, vagy zongorázva a hangok segítségével színes formák kelnek életre, amelyeket egy holoventilátor jelenít meg. Akár felnőttek számára is izgalmas játszótér a Kreatív Stúdió, ahol vetített oktatóvideókon keresztül bárki megtanulhat egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon, de kipróbálhatja magát énekesként is. A gyakorlást követően a rögtönzött együttes elkészítheti első közös hangfelvételét is a stúdióban. Emellett a szabad játékot lehetővé tevő térben bárki kipróbálhatja magát az Orchestrion virtuóz robotzenekar karmestereként vagy megcsodálhatja, ahogy egy százéves elektrofon hangszer, a Chladni-Theremin hangjai szebbnél szebb geometriai mintázatokat rajzolnak.

Pillanatkép a Magyar Zene Háza Kreatív Hangtér című kiállításáról (Fotó: Hajdú János/Magyar Zene Háza)

A Magyar Zene Háza megnyitása óta arra törekszik, hogy minél több látogató számára hozza közelebb a zene világát. A Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben című állandó kiállítás mellett a most megnyíló Kreatív Hangtér egy újabb állomás ezen az úton, amely a közösségi élmény varázsát kínálja a látogatóknak. A kiállításon zenei előképzettség nélkül bárki megtapasztalhatja hogyan jönnek létre a hangok, és mitől lesz az egyszerű hangok sorából zene.  „A Kreatív Hangtér afféle zenei csodák palotája” – mondta el Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója az új kiállítás megnyitóján. – „Nem titkolt vágyunk volt, egy olyan inspiráló tér létrehozása, ahol a látogatók saját élményeiken keresztül kedvet kaphatnak a zenéléshez. Hiszen erről szól a Magyar Zene Háza is, zenetörténeti kiállításunkkal, felnőtteknek és gyerekeknek szóló zenepedagógiai- és ismeretterjesztő programjainkkal, valamint élőzenei koncertjeinkkel a zene sokszínűségét szeretnénk megismertetni a látogatókkal.”

A Magyar Zene Háza Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben című kiállítására már több mint 35 ezer látogató váltott jegyet, míg az Európában is egyedülálló Hangdómban is több mint 30 ezer nézőt köszönthetett a Ház.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Magyar Zene Háza Kreatív Hangtér című kiállításáról (Fotó: Hajdú János/Magyar Zene Háza)