A Közép-európai konkrét – Válogatás a Böhm-gyűjteményből című, nemzetközi csoportos tárlat, valamint a Hetey Katalin szobrászművész, Konok Tamás festőművész és Haraszty István szobrászművész tiszteletére rendezett emlékkiállítás mellett a Vasarely Múzeum Budapest névadója, Victor Vasarely szerigráfiáival kibővült állandó kiállítással is várja a látogatókat az óbudai Zichy-kastély épületében. 

Az a szerigráfia-kollekció, amelyet a múzeum kurátorai az elmúlt években a Vasarely-gyűjteménybe került adományokból válogattak, fontos pillére az alkotói életmű átfogó bemutatásának. Vasarely ezzel az általa fontosnak tartott grafikai eljárással az életmű ikonikus kompozícióit alkotta újra különböző periódusaiból, így az állandó kiállítás új termében a művész 1947 utáni formakonstrukcióinak egyfajta összefoglalását láthatják az érdeklődők. A szerigráfia (magyarul szitanyomás) az egyszerű stencilnyomás leszármazottja, Vasarely 1953-tól készített ezzel a technikával műveket Arcay grafikai műtermében.

Hetey – Konok – Haraszty címmel a Vasarely Múzeum Budapest különtermeiben 2007 óta kiállításokat rendező Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) első alkalommal rendez emlékkiállítást, ezúttal egyszerre három egykori művész tagja: Hetey Katalin szobrászművész (1924-2010), Konok Tamás festőművész (1930-2020) és Haraszty István szobrászművész (1934-2022) tiszteletére. Az alkotók szoros kapcsolatban álltak egymással: mindhárman a két világháború között született generáció tagjai, sok tekintetben hasonló volt a látásmódjuk, és valamennyiük munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. Ugyanakkor eltérő utakat jártak, más-más módszerrel dolgoztak, és alkotásaik más-más befogadásra leltek. A napokban nyílt kiállítás anyagát a művészek hagyatékában ma elérhető művek közül és két megismerésre méltó magángyűjteményből választották ki, így nagyobb részt a késői alkotói korszakokra és néhány téma áttekintésére épült. A tárlat június 4-ig látogatható.

Kiemelt kép: Hetey – Konok – Haraszty kiállítás (Fotó: Vasarely Múzeum)