Október 13-án nyílik meg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum legújabb, Kisebb világok – Dioráma a kortárs képzőművészetben című kiállítása.

Bazári látványosság, tudományos szemléltető eszköz, gyermekjáték vagy terápiás eszköz? A művészet és a szórakoztatóipar határmezsgyéjén eredetileg rafinált, festői fényjátékként született dioráma a XX. század eleje óta a természettudományi múzeumok kedvelt szemléltető eszköze. Ez a festészeti eljárásokat, szcenikai megoldásokat és optikai illúziót ötvöző prezentációs forma lehatárolt doboztérben, a realitás illúzióját keltve immerzív installációként hivatott egy-egy természettudományos vagy antropológiai eredményt, elméletet szemléltetni a laikusok számára. A dioráma minden művészeti ágban megjelenik, mégis kevéssé tárgyalt fogalom.

A Jan Elantkowski és Petró Zsuzsa kurátori közreműködésével létrejövő kiállítás a laikus közönség számára is érthető, sőt szórakoztató, mégis szakmai szempontból dolgozza fel a dioráma műfaját és művészettörténeti szerepét, emellett olyan, sokszor nem tudatos lélektani folyamatokra is felhívja a figyelmet, amelyek a diorámák révén előtérbe kerülnek. A fizikai alkotások mellett virtuális, digitális, valamint videódiorámák is láthatóak lesznek. Ilyen volumenű, a területet képzőművészeti műfajként bemutató kiállításra még nem került sor Magyarországon. A kiállító művészek között hazai, amerikai, angol, holland, lengyel, német, szlovák, trinidadi alkotók is szerepelnek, így a Ludwig Múzeum úttörője lesz a műfaj művészeti-pszichológiai-filozófiai bemutatásának.

A Liszt Ünnep keretében a Müpa és a Ludwig Múzeum közös programjaként megvalósuló kiállítás 2022. október 14. és 2023. január 15. között látogatható.

Kiemelt kép: Albert Ádám: Alexander von Humboldt dolgozószobája, perspektívakabinet (részlet), 2011 (Fotó: Ludwig Múzeum)