Július 30-án tartják a Budapesti Román Kulturális Intézet legújabb kiállítása, a Laszt Perödájsz megnyitóját, amelyen Bartha József és a Monotremu művészpáros installációi mutatkoznak be. 

Bartha József és a Monotremu csoport munkái egyszerre ábrázolnak erőteljes és költői szekvenciákat a társadalmi és politikai viszonyok bonyolult teréből, valamint a környezetben megtapasztalható konkrét világból. A kiállított műveknek az elsődleges inspirációt a politikai hatalom manipulációival átitatott fogyasztói társadalom adta, valamint az a hétköznapi realitásokra rávetített ökológiai szemlélet, amely felvillantja egy lehetséges disztópia körvonalait. A projekt címe – Laszt Perödájsz – egy ironikus transzformációs művelet eredménye, amely egy kézenfekvő és könnyen értelmezhető kifejezést visz át egy erőfeszítést és játékosságot igénylő értelmezési térbe.

Az 1960-ban születt Bartha József képzőművész, látványtervező, kurátor, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem docense több országos és nemzetközi kortárművészeti projekt kezdeményezője és szervezője, többek közt az ARTeast Alapítvány alapító-elnöke és a marosvásárhelyi B5 Stúdió művészeti tér alapítója. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán végzett 1987-ben, DLA fokozatát a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte 2012-ben. 1996-ban az Egyesült Államokban részt vett az ArtsLink rezidensprogramban, 2005-ben a Svájci Boswil Art Committee alkotóházi ösztöndíjában részesült. Egyéni kiállításai voltak Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokban. Látványtervezői munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, 2014-ben a legjobb díszlet kategóriában a Román Színházi Szövetség (UNITER) díját vehette át. Konceptuális alkotásai közt szerepelnek rajzok, installációk, videók és intervenciók.

A Monotremu csoportot – amely közös művészeti avatárként funkcionál elsősorban köztéri alkotásaik és intervencióik során – Laura Borotea és Gabriel Boldiș művészpáros alkotja 2010 óta. Borotea 1980-ban született Marosvásárhelyen, a Temesvári Egyetem Képzőművészeti Karán végezte tanulmányait, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerzett mesterdiplomát. 2000 és 2011 között aktívan részt vett a temesvári alternatív művészeti életben. Boldiș 1976-ban született Karánsebesen, a kulturális újságíró a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen kommunikáció és multimédia szakán diplomázott.

A Román Kulturális Intézet székházában augusztus 28-ig látogatható kiállítás kurátora Ungvári-Zrínyi Kata.