Sírás nevetésig címmel nyílt új kiállítás a Trafó Galériában: a tárlat olyan művészek munkáit mutatja be, akik a humort tűzik zászlójukra, miközben megbirkóznak az élet nehézségeivel.

A kiállító művészek – Afra Eisma, Ghita Skali, Marnix van Uum, Shana Moulton, Pauline Curnier Jardin, Carmen Roca Igual – a humort nem csak egyfajta megküzdési mechanizmusként alkalmazzák, hanem a befogadókkal való kapcsolatteremtés eszközeként is. Játékos módon csábítanak bennünket egy olyan mentális térbe, ahol a mindennapi, ismerős referenciáink idézőjelbe kerülnek, elhomályosulnak, lelepleződnek vagy egyenesen szürreálissá válnak. A humor segítségével újra és újra félrevezetik az érzékelésünket mindaddig, amíg egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egészen új nézőpontból vizsgálódunk, új lehetőségekre váltunk nyitottá. A kiállításon résztvevő művészek figyelme egy egyszerű, zavarba ejtő elpirulástól a nagyvállalatok testi egészségünkre és közérzetünkre gyakorolt hatásán át a közösségi média nyomásáig és az életben való érvényesülés nyomasztó terhéig is kiterjed.

A kiállítás (kurátorok: Johan Gustavsson & Clara Pallí Monguilod) a Trafó Galéria és a hágai 1646 Experimental Art Space együttműködésében valósul meg. Az 1646 programja olyan alkotókat mutat be, akiknek a művészeti praxisa elsősorban a fikció, a bonyodalom és a humor stratégiáira épül – céljuk, hogy műveiken keresztül párbeszédet kezdeményezzenek, és alternatív nézőpontokat mutassanak fel, akik szerint a világról való tudás alakításának alapvető eszköze a fikció; a komplexitás, az ellentmondás és a paradoxon.

A kiálltás 2023. február 12-ig látogatható.

Kiemelt kép: Pauline Curnier Jardin (Fotó: Trafó)