A többszörös Alfabéta-díjas író, képregényrajzoló és illusztrátor, Lakatos István legismertebb műve a 2011-ben megjelent regénye, a Dobozváros, amely saját bevallása szerint egy blöffnek indult, hiszen egy gyerekirodalmi pályázatra szánt projektből született, amely olyannyira betalált, hogy 2012-ben Év Gyerekkönyve-díjat nyert vele. A könyvet a Magvető adta ki, a kötet különlegességét pedig az illusztrációk mellett az adta, hogy Lakatos István rajzolt bele egy négy oldalas képregényt is. 

A Dobozváros premisszája a következő: „Egy szép napon becsönget Zalánékhoz egy torzonborz, hóbortos öregember, és közli a fiúval, hogy a szülei valójában nem a szülei: gumimásolatok, ugyanis a valódikat elrabolták, és a rejtélyes Dobozvárosba vitték. Az öreg, akit Széklábnak hívnak, magával viszi Zalán síneken guruló, saját kerttel és sziklával ellátott házába, hogy segítsen megmenteni a szüleit. Útközben tavat szerelnek, befogadják a szőrös, víziszonyos vizimanót, Kolompócot, hagymás babot főznek, végül Zalánnak sikerül beszöknie Dobozvárosba – és csak ott kezdődnek az igazi kalandok.”

Már tizenegy éve annak, hogy a regény megjelent, most pedig a szerző a magyar, közösségi támogatásra épülő honlapon, a Brancson kéri az érdeklődők közreműködését abban, hogy megvalósulhasson a Dobozváros vadonatúj kiadása, amely új köntösben, még több illusztrációval és egy 16 oldalra felhízlalt képregénnyel érkezik, amelyről ő maga mesél az alábbi videóban:

A sikerhez kétmillió forintra lenne szükség, aminek a fele már teljesült is a hír írásának pillanatában úgy, hogy még több hét hátravan a kampányból. Aki azon gondolkodik, hogy beszállna a közösségi kalapozásba, az többfajta kategória közül választva támogathatja az új kiadást: a digitális példány a legolcsóbb, amit egy keményfedeles, könyvjelzővel ellátott támogatói darab követ, az egyel magasabb szint pedig már védőborítót is tartalmaz. A legmagasabb csomagok ezek mellett magukba foglalnak egy különleges A4-es printet vagy eredeti rajzot is, de ezekből limitált mennyiség áll rendelkezésre. Ha sikerrel zárul a kampány, akkor a kész kötetek még idén decemberben eljutnak a támogatókhoz. 

Kiemelt kép: A Dobozváros új kiadásának borítója (Fotó: Brancs)