A zenei tehetséggondozással foglalkozó, Snétberger Ferenc nevével fémjelzett Snétberger Program új, emelt szintű képzéssel bővült. Ennek keretein belül a Snétberger MasterClass az alapképzésben résztvevő diákok zenekarainak nyújt további segítséget.

A Nemzeti Tehetség Központ programja és a Snétberger Alapítvány évente hozzávetőleg 60 hátrányos helyzetben lévő, elsősorban roma származású fiatalnak segít a zenei pályán való elindulásban és tudásuk fejlesztésében a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban. Az elmúlt 11 évben több száz tanuló vett részt ezen a zenei programon, az ösztöndíjasok 90 százaléka pedig folyamatosan becsatlakozik a zenei alap-, közép-, és felsőoktatásba, majd érettségit és diplomát szereznek. „Ez egy kulturált életmód, nekünk ez lesz az állásunk, és annyi roma tehetséges fiatal van még” -nyilatkozta az egyik résztvevő.

A Snétberger MasterClass támogatást nyújt azoknak a fiataloknak, akik már az alapképzést elvégezték, de további segítségre van szükségük a zenei pályán való előrehaladásban. Az oktatási modulok zenekarokra szabottak: a zenei képességek további fejlesztése, az előadóművészettel kapcsolatos készségek bővítése, a zeneipari szereplők és folyamatok megismerése a kitűzött cél. A kurzusra felvett tanulóknak a képzés teljesen ingyenes, mely egy óriási lehetőség számukra. A Snétberger Programot Magyarország kormánya 2015 óta évi 140 millió forinttal támogatja. Lantos Krisztina a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője elmondta: „Azért, hogy mindez a munka egy emelt szintű képzéssel folytatódhasson tovább, azok számára, akik már részt vettek a programban, a kormány további 50 millió forintos támogatást biztosít a Nemzeti Tehetség Programon keresztül.” A Snétberger MasterClass a zenei képességfejlesztés mellett a kommunikációs felületek tudatos és szakszerű használatának az oktatásával is kiegészült. A Snétberger Alapítvány stúdiójában minden formáció, zenekar profi minőségű felvételeket készíthet.

A Snétberger MasterClass Program keretein belül neves hazai és külföldi előadók tartanak workshopokat, a tanulóknak pedig lehetőségük adódik zenekari próbákon és fellépéseken részt venni. A sikeres svájci, franciaországi, ausztriai és itthoni hangversenyek után a hallgatók Düsseldorfban, Berlinben és Bernben is felléphetnek.

Kiemelt kép: Snétberger Ferenc és tanítványa (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)