Új beállót köszönthet a József és a színes szélesvásznú álomkabát musical: januártól Szaszák Zsolt lép színpadra a címszerepben, ezzel együtt két szereplő is búcsúzik a produkciótól.

Andrew Llyod Webber mindössze 19 éves volt, mikor megírta a József és a színes szélesvásznú álomkabát első verzióját, amely akkoriban mindössze tizenöt perc volt, és oratórikus formában került bemutatásra 1968-ban. A Tim Rice-szal közösen írt mű pozitív kritikai visszhangot kapott, melyen felbuzdulva a szerzők kibővítették a történetet: a két felvonásból álló musical 1973-ban nyerte el végleges formáját. A magyar ősbemutatóra 1991. január 11-én került sor (ekkor a Macskák már nyolc éve volt műsoron), Paudits Bélával a főszerepben, valamint akkor még két narrátor (Szerednyey Béla és Hűvösvölgyi Ildikó) mesélte el a bibliai történetet a gyerekeknek. A darabot évek múltán kényszerből vették le a repertoárról (az új produkciók kiszorították), hogy aztán 2008-ban (egészen pontosan május 31-én) Szirtes Tamás és csapata újból színpadra állítsák.

A történet a jól ismert József-mítoszt meséli el meglehetősen szabatos formában. Miután testvérei féltékenységből eladják rabszolgának Józsefet (apjuknak, Jákobnak azt hazudják, hogy meghalt), a fiú Putifár udvarába kerül. Itt azonban nem csak az eszével vívja ki magának az elismerést a ház uránál, hanem Putifárné is szemet vet a jóképű férfira. Józsefet börtönbe vetik, ahol egyetlen szórakozása, hogy cellatársai álmait fejti meg. Különös képessége a fáraó fülébe is eljut, aki végül maga mellé emeli az álomfejtőt.

A bemutató óta eltelt 15 év alatt Serbán Attila legalább 100 alkalommal öltötte magára a színes álomkabátot, de most úgy döntött, nem viseli tovább. 2023. február 4-én este láthatja utoljára a közönség Józsefként, amely szerep egyébként meghatározó Serbán számára, hiszen ez volt az első Madách Színházi főszerepe. Helyét a fiatal Szaszák Zsolt veszi át, aki január 27-én este mutatkozott be a közönségnek. (A Madách Színház nézői a Mamma Mia! musicalben, Sky szerepében ismerhették meg, tavaly pedig a Sztárban Sztár Leszek című tévéműsorban is nagy sikerrel szerepelt.) Az előadástól az egyik Fáraó is elköszön: Barát Attila, aki egy évvel a bemutató után vette át a szerepet, szintén búcsút mond a nagysikerű musicalnek. Elvis-imitátor uralkodóként február 5-én este lép utolsó alkalommal színpadra.

Kiemelt kép: Szaszák Zsolt a József és a színes szélesvásznú álomkabátban (Fotó: Jardek Szabina/Madách Színház)