A salgótarjáni Zenthe Ferenc színház az idei évadban ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, amit ez alkalommal nem díszes gálaesttel, hanem egy új játszóhely megnyitásával tesznek még különlegesebbé. A színház október 14-én nyitja meg Kamaratermét, ahol Hobótól Sütő Andrásig, a színjátéktól a formabontó koncertszínházig, kéthetente nyújt kikapcsolódást. Az új színtér, a KultPont Kávézó és Kamaraterem, fizikailag és repertoárjában is szervesen kapcsolódik a színházhoz, mégis egy különálló egység. A kínálatot összefoglalva pedig azt mondhatnánk: tartalmasan szórakoztató színpadi a’la carte-ot kapnak a színházba látogatók.

Az újszerű színházszemlélet soha sem állt távol a salgótarjáni társulattól, gyakorlatilag ez a  megújulni képes látásmód keltette életre, és az elmúlt tíz évben – afféle hajtómotorként – vitte előre Zenthe Ferenc Színházat. Most egy újabb állomáshoz érkezve új perspektívába helyezik a színház, a művészet és a közönség kapcsolatát. Az alapvető értékek ugyanakkor nem változnak, azok állandóak, viszont a világ őrületes tempóban fejlődik és ehhez idomulni kell. Sokfélék vagyunk, más ízléssel, más érdeklődéssel, más igényekkel, lehetőségekkel, amit jól mutat alapvető hitvallásuk is, miszerint a színháznak kapoccsá kell válnia a színpadi művészek és a közönség között.

Mikecz Estilla, Hét randi egyik főszereplője (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)

A színházi repertoár sokszínűségét tükrözi vissza az új helyszínhez igazított új bérletsorozat is. Ez kizárólag új darabokat, bérletenként egy-egy premiert és egy-egy ajándék előadást is tartalmaz. Az októberben startoló Kamarabérletek kedvezményes áruk és színes repertoárjuk miatt kimondottan jó választás azoknak, akik eddig csak kacsingattak a színház, a színházféle produkciók felé. Ami ebben a bérletben színpadra kerül: a Kulcskeresők című színjáték, ami egy abszurd helyzetre építkezve nyitja ki Örkény jellegzetes látásmódját, humorvilágát. A fiatalos romantika vonalát Olt Tamás Hét randi című zenés „sztendbájmí-je” képviseli, vagyis egy kétszereplős, párkapcsolati vígjáték. A bérletben helyet kapott még az emberi lázadás és beletörődés kettősségét bemutató Káin és Ábel Sütő Andrástól. Valamint két zenés produkció: Don Goggin Apácák című viccesen szórakoztató musicalje és a Diabolus In Musica – Zenthe Ferenc Színház koncertet-színházat-játékos irodalmat ötvöző, formabontó koncertszínházi produkciója is, Az élet alássan.

A bérletes előadások mellett, a KultPont deszkáin újrajátsszak azokat a nagyszínpadon (és országszerte) már sikerrel bemutatott darabjaikat is, amik a Kamaraterem meghittebb légkörében új élményt tudnak adni, mint például Az eltört korsó, az Advent a Hargitán, az Amit akartok (Vízkereszt) vagy az idén, a nagyszínpadon debütáló IV. Henrik – ami a pandémia alatt, egy zárt belső körös bemutatón már megélte első sikerét. De nem csak a saját és nem csak a kimondottan színházi előadások állnak majd színpadra, hiszen a Déryné Program keretében kétszer is a színház vendége lesz Földes László (Hobo) és életre kel majd Frankie Synatra is, valamint lesz egy Rejtő Jenő-est is.

Bozó Andrea az Amit akartok (Vízkereszt) című előadásban (Fotó: Komka Péter)

A színes programkínálat ellenére azonban, a Zenthe Ferenc Színház továbbra sem mond le a már hagyományossá vált díjmentes estékről sem, csak ezek az idei évadból a KultPontban kapnak helyett. A Felolvasószínház keretében idén két kortárs szerzőtől mutatnak be egy-egy darabot: Tóth Krisztina Pokémon go című groteszk játékát és Kellerwessel Klaus Csonka Lili című színművét – ez utóbbi a Zenthe100 emlékév keretében kiírt drámapályázat különdíjas műve. Emellett pedig folytatódnak a színházi háttérbeszélgetések is: a Kedvenc Színészeink sorozat, amelyben a nézők találkozhatnak kedvelt színészeikkel, színésznőikkel és megismerhetik őket közelebbről, civil emberként. Illetve továbbra is lesz Teátrum Kávéház, amin keresztül betekintést nyújtanak a színházi szakma háttérdolgozóinak: rendezőknek, dramaturgoknak, díszlet- és jelmeztervezőknek, íróknak, vagyis mindazoknak a munkájába, akik nélkül nem állhatna színpadra egyetlen előadás sem.

Kiemelt kép: Jelenet a IV. Henrik című előadásból (Fotó: Komka Péter)