A Vojtina Bábszínház évadzáró társulati ülésén Asbóth Anikó, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a most befejeződött évad rendkívül feszes volt: 546 előadást tartottak több mint 42 ezer nézőnek. A színházi bemutatókon kívül Debrecen terein 57 előadást láthattak az érdeklődők. Az évad nagy kihívásának nevezte, hogy energiatakarékossági szempontból a színházi épületüket a téli hónapokra be kellett zárni, és a Kossuth utcai volt művelődési központban alakítottak ki ideiglenes játszóhelyet.

Azóta az önkormányzattól véglegesen megkapták az épületet, így a következő évadtól három helyszínen, a 220 személyes eddigi színháztermük és az 50 fős kamaraszínházuk mellett a 100-120 személy befogadására alkalmas Pódium teremben is rendszeresen lesznek előadások. Az új helyszín alkalmas arra, hogy otthont adjon a Vitéz László interaktív bábtérnek, ahol a Korngut-Kemény-hagyaték bemutatása mellett közép-európai vásári bábjátékot kutató központot szeretnének létrehozni. Ezen túlmenően az új helyszínen rendszeresen bemutatkozhatnak majd mutatványos játékosok, amatőr bábjátszók és a Hajdú-Biharban játszó gyermekcsoportok is.

A Vojtina Bábszínház a koronavírus-járvány időszakában született, eddig még be nem mutatott két produkciót is műsorára tűz a következő évadban, valamint továbbra is látható lesz a „korosztály-tágítás” szándékával létrejött Családkollázs és Kiserdő című színházi nevelési programok, illetve a legkisebbeknek szóló Babusgató.

Kiemelt kép: Vojtina Bábszínház épülete (Fotó: Dehir.hu)