A Budapest Brand nZrt. a FabLab Budapest egyedi installációjával, a Szolidaritás lángjával emlékeztet bennünket az elfogadásra és az összetartozásra. Budapest tanúja volt a változást sürgető egyetemistáknak 1956 októberében, majd a forradalom november 4-i elfojtásának is. Bár ezek a történelmi események a múltat idézik, az eszmék azonban közel, a ma emberéhez hozzák azokat: a szolidaritás napjainkban éppoly fontos fogalom az itt élők számára.

A Szolidaritás lángja installáció az október 23-i budapesti diáktüntetésen tűnt fel először. „Gyújtsuk meg a szolidaritás lángját. Lángjának lobogása tartsa bennünk a lelket, és erősítsen meg minket a kiállásunk során!” – biztatott mindenkit Schermann Fruzsina, az Adom Diákmozgalom elnöke. A láng, ami a tüntetésen még valódi tűzként lobogott, a Városháza Parkba kerülve biztonságosabb formát öltött. Az installáció világításához a napelemes térburkolat segítségével akkumulátorok biztosítják a szükséges energiát, így az üzemeltetés környezetbarát és jelen energiakrízisben nem jár többletkiadással. „Az installáció egészen tavaszig, várhatóan 2023. március 15-ig lesz kint a Városháza Parkban, mert fontosnak tartjuk, hogy szolidárisak és elfogadók legyünk mindenkivel, aki nélkülöz, aki kitaszított. Azt gondolom, hogy a szolidaritás lángja méltó helyére került, hiszen itt mindenki megtekintheti, és egy pillanatra átérezheti mások problémáját, nehézségeit. Az összetartozás szimbóluma és annak üzenete egyre inkább fontossá válik napjainkban.” – mondta el Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója.

Az örökláng szerkezeti alapját két látszóbeton tömb adja, amelyek közrefognak egy rétegekből felépülő fémszerkezetet. A központi fémszerkezet egy zártszelvény váz, lemezeléssel, melyhez hegesztett és csavarkötésekkel kerül rögzítésre a magyar lobogó alapszíneinek számával megegyező rétegekből felépülő főváros sziluettje. Az október 23-a szimbólumává vált lyukas közepű forradalmi zászló közepén a „láng” yakisugi felületkezelésű tölgyfa félgömb, akril áttörésekkel.

Kiemelt kép: A szolidaritás lángja installáció (Fotó: Bartha Dorka)