Az avignoni fesztivál a világ talán legismertebb színházi összejövetele, amely minden évben több tucat, változatosabbnál változatosabb színházi és táncelőadást sorakoztat fel. Pár napja megkezdődött az idei esemény, amely július végéig tart, de ennél sokkal érdekesebb az igazgatóváltás híre. 

A francia kormány rendhagyó módon egy külföldi szakembert helyezett az avignoni fesztivál élére: Tiago Rodrigues fogja betölteni a pozíciót 2022 őszétől. Rodrigues 2014 óta a lisszaboni Dona Maria II Nemzeti Színház igazgatójaként tevékenykedik, emellett pedig rendez is, az idei találkozót például az ő darabja nyitotta meg, ami Csehov Cseresznyéskertje volt Isabelle Hupperttel a főszerepben. Az első seregszemle, amit a 44 éves portugál alkotó állít össze, az 2023 júliusában lesz, vagyis a jövő nyári fesztivált még a jelenlegi igazgató, Olivier Py menedzseli. 

„Ez a világ legszebb színházi fesztiválja (…) és ígérem, minden energiámmal azon leszek, hogy hozzájáruljak a művészi szabadság és a kulturális demokrácia ezen ünnepéhez. […] Szeretném megköszönni Franciaországnak, ennek a befogadó országnak, sokszínű és nyitott társadalmának, amely oly sok migránst és száműzöttet fogad be és fogadott be, oly sok portugált, köztük az apámat is, aki a diktatúra elől menekült el Portugáliából” – mondta el nyilatkozatában Tiago Rodrigues. 

Kiemelt kép: Tiago Rodrigues (Fotó: Filipe Ferreira/Festical d’Avignon)