Több mint egy hónapja jelent meg a szolnoki Szigligeti Színház vezetői posztjára kiírt pályázat, Balázs Péter igazgató megbízatása ugyanis június 30-án lejár. Az új direktor július 1-jétől veheti át az intézmény vezetését, a mandátum 2026. január 31-ig tart.

Balázs Péter, a teátrum 2007-ben megválasztott, és azóta még háromszor felkért igazgatója nem pályázta meg újra a pozíciót. A többi között az ő vezetése idején alakult meg a Szín-Mű-Hely, korszerű színészlakások épültek, valamint elkezdődött a színház épületének teljes felújítása is.

Búcsúzásával kapcsolatban úgy fogalmazott egy korábbi interjúban: „Ez egy helyzet, amiről tudtam, hogy előbb vagy utóbb el fog jönni. Utóbb jött el. Amikor először megpályáztam a munkát, magam sem gondoltam volna, hogy ennyi éven át fogom csinálni. Persze nem kacagva megyek el, mert ez azért megfogja az embert, de ez így helyes. Egyszer minden véget ér. Tovább kell lépni, át kell adni, és nem keseregni azon, hogy nem én csinálom tovább.”

Büszke arra, hogy az elmúlt majdnem másfél évtized során Magyarország egyik legjobb társulatát építette fel, és olyan gazdag, minden korosztály számára érdekes repertoárral rendelkezik a játszóhely, melyet méltán nevezhetünk népszínháznak: „Nem hiszem, hogy nagy irányváltás várható, mert ez a színház jól megy. Tizennégy év alatt kialakult itt egy olyan vegyes repertoár, amit szeretnek az emberek. Ezt én népszínháznak hívom, de hívhatja bárminek. Nálunk a drámától a vígjátékig, az operettől a magyar írók műveiig minden jelen volt.” – fogalmazta meg. 

A pályázat benyújtásának határideje a közzétételtől számított harminc munkanap, az indulókat a benyújtást követő harminc napon belül hallgatja meg a szakmai bizottság, a munkakör betöltéséről pedig az önkormányzat a szakmai bizottság ülését követő közgyűlésén dönt.

Kiemelt kép: Balázs Péter (Fotó: Zih Zsolt MTI / MTVA)