Bánki Gergely első rendezése, a Királyhegyi Pál életét feldolgozó Első kétszáz évem című monodráma új helyszínre költözik: február 4-től a Stúdió K ad otthont a DEKK Színház produkciójának. A népszerű humorista kalandos életét a 20. század legnagyobb viharai szabták meg: 19 évesen Horthy elől nyugatra menekült, először Olaszországban, majd Amerikába próbált meg boldogulni. Később megfordult Angliában is, ahol a Daily Telegraphnál dolgozott, 1944-ben innen indult vissza Magyarországra, ahol zsidó származása miatt nem tudta elkerülni a lágert. Miután túlélte az auschwitzi haláltábort, humoristaként vált ismerté hazánkban.

„Királyhegyi művét születésnapomra kaptam Pallagi Melittától és Nagypál Gábortól. Amikor elkezdtem olvasni, azonnal azt éreztem: ó, hát én ismerem ezt a gondolkodást! Nyilván nem tudtam a legnyomorúságosabb pillanatait átélni tapasztalat híján, de az, ahogyan kamaszkorában a lányokkal alakított ki viszonyt, vagy ahogyan az agya járt lehetetlen szituációkban – az nagyon is ismerős volt.” – mesélte Szabó Zoltán, aki az egyszemélyes előadásban a humoristát játssza.

A monodráma díszletét Jankó Mátyás és Kovács Tamás tervezték, koreográfusa Horkay Barnabás, a zenéjét pedig Csizmás András jegyzi.

Kiemelt kép: Szabó Zoltán (Fotó: Bruszán Sándor)