A pandémia 2020. márciusi megjelenésével, és az első lezárások életbe lépésével egyidejűleg kényszerült feladni korábbi otthonát az elsősorban értelmi fogyatékos felnőttekkel dolgozó MáSzínház. A színházi neveléssel is foglalkozó társulatnak tavaly ősszel szavazta meg Ferencváros Önkormányzata a Ráday utca 50. felé nyíló új bázist, kulturális bérleményként.

A független társulat új ferencvárosi központja pedig hamarosan egy összművészeti évadindító fesztivál helyszíne is lesz. A színház hivatalosan 2021. augusztus 27-én, pénteken 17 órakor nyit a Fel a fejjel! című közösségi freskókiállítással, ahol amatőr és profi képzőművészek osztják meg a közönséggel azt, hogy nekik mi segít abban, hogy túljussanak nehéz helyzeteken, időszakokon. A 16 képből álló mennyezeti alkotásra pályázat útján választották ki a műveket. Utána 19 órától a társulat S(irály) generáció című, új, interaktív 17 éven felülieknek szóló Csehov feldolgozását tekinthetik meg a nézők. Az előadást a legutóbbi Gyermekszínházi Biennálén a legjobb ifjúsági előadás rendezőjének járó Lengyel Pál-díjjal kitüntetett Gyevi-Bíró Eszter állította színpadra.

Szeptember 4-én egy újabb sérülékeny csoport küzdelmére, napi kihívásaira irányítja a figyelmet a színház: az Anya-e vagy? című előadás az alkotók (Huzella Júlia színésznő, Róbert Júlia dramaturg és Bakonyvári Krisztina rendező) saját várandósságáról és a gyermekeik születése utáni első 1-2 évről mesél iróniával, slammel és néha fájdalmas őszinteséggel.

A programsorozat zárásaként, szeptember 24. és 26. között, pedig a Ráday utcai színházakkal közösen szerveznek a „kulturális életet újraindító” fesztivált, ahol összesen nyolc helyszínen, mintegy 50 programmal várják az érdeklőket.

További információk az előadásokról és az egyéb programokról a színház honlapján érhetők el.

Kiemelt kép: Huzella Júlia (Fotó: Réthey-Prikkel Tamás)