Idén nyáron is megrendezik a Magyar Tavak Fesztiválját, amelynek fókuszában a kultúra, a természet és a sport triója áll. 2022-ben, immáron három helyszínen lesznek programok, ahol a hazai, illetve nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz zenei életből jól ismert előadókkal találkozhatnak a nézők. Június 24-25-én a Velencei-tónál, július 29-31-én a Tisza-tónál és augusztus 26-án a Balatonnál élvezhetik a programokat a látogatók.

A Debreczeni Ildikó által életre hívott fesztivál, már közel egy évtizede jelen van a Tisza-tó partján, amely az idei évben mindhárom nagytavunkhoz ellátogat. A Magyar Tavak Fesztiválja évről évre egyre több látogatót vonz. Népszerűségének kulcsa egyszerű: kiviszi a zenét a természetbe és sporttal fűszerezi. A fesztivál mindennapjai komplexek, hiszen a vízparti zenei élmények mellett, a környék adta sportolási lehetőségeket is kihasználja, a biciklizéstől kezdve, a csónakázáson át a futásig mindamellett, hogy a rendezvény bemutatja hazánk legszebb régióinak növény- és madárvilágát, sőt a környék néphagyományait is. A hangulatot és a művészi élményt így világszinten is egyedivé téve.

Június 24-én a Velencei-tónál nyit a Magyar Tavak Fesztiválja. Az első nap gálakoncertet élvezhetnek az ide látogatók a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon, ahol az est házigazdája Bősze Ádám lesz, de találkozhatunk a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral, Miklósa Erikával, Horányi Julival, Csiszár Istvánnal, Rab Gyulával, Pataki Bencével, Cserta Balázs zenekarával és ifj. Balogh Ferenccel is. A második napon, vagyis június 25-én a kerékpározás kapja a főszerepet, ugyanis a résztvevők a Velencei-tavat tekerik körbe, ahol az egyes megállóknál különböző produkciókkal készülnek a számukra. Az indulás helyszínén a kápolnásnyéki Halász-kastélynál, a Ceglédi Fúvószenekar indítja a biciklizőket. A nap folyamán hallható lesz a Vox Mirabilis Kamarakórustól kezdve a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann közös produkciójáig megannyi kiváló előadás. A nap végén a kápolnásnyéki rajthoz kell visszaérkezni, ahol 19 óra körül finom ételek, frissítő fröccs és frissen csapolt sör várja a résztvevőket.

Életkép a korábbi Tisza-tavi fesztiválról (Forrás: Tisza-tavi Fesztivál)

A Magyar Tavak Fesztiválja legrégebbi helyszínén a Tisza-tónál, július 29. és 31. között élvezhetik a programokat az ide látogatók. 29-én este szintén gálaesttel nyitják meg a háromnapos eseménysorozatot tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban. Az est házigazdája, Csete Bea fogja a fellépők sorát végigkísérni, ahol a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Miklósa Erika, Iván Szandra, Tóth Vera, Csiszár István, Rab Gyula, Pataki Bence és ifj. Balogh Ferenc is közreműködik. A második napon, vagyis július 30-án a korábbi évek egyik népszerű rendezvényén, a Tour D’Operán vagyis a Tisza-tó körbetekerésén lehet részt venni. A körtúra a tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkból indul és ide is érkezik vissza. A tó körül minden partmenti településen koncerttel és különböző programokkal várják az indulókat, amik között a Talamba Ütős Együttes és Horgas Eszter fuvolaművész közös előadása, Schöck Atala és a Melodika Project tagjainak produkciója, valamint Homonnay Zsolt és Polyák Lilla a Szimfonikus Zenekarral közös műsora is helyet kapott. Akik jegyet váltottak a kerékpáros napra, azok 21 órától az Urban Verbunk táncprodukciót is megtekinthetik. A harmadik, július 31-i záró családi napon továbbra is főszerepet kap a mozgás, hiszen az Operarun két számban is, gyermekeknek 1 km-es, míg felnőtteknek 10 km-es távon biztosítanak futóversenyt a szervezők. A napot ismét számos kulturális produkció és egy főzőverseny is kíséri. A naphoz tartozik még a szintén hosszabb múltra visszatekintő Boat D’Opera elindulása délelőtt 10 órakor a Hotel Balneum kikötőből. Idén Tiszafüred környékét lehet körbejárni csónakkal, közben Herczku Ágnes és a Banda, valamint Vadkerti Imre előadóművész műsorát is meghallgathatja a közönség.

Augusztus 26-án, idén először a Balatonnál, azon belül is a Tihanyi-félszigeten, a Bujtor István Szabadtéri Színpadon 20 órától tartott gálakoncerttel zárul a fesztiválsorozat. Az esten hallhatjuk többek között Tóth Verát, Miklósa Erikát és Csiszár Istvánt is.

Kiemelt kép: Életkép a korábbi Tisza-tavi fesztiválról (Forrás: Tisza-tavi Fesztivál)