Egy hét múlva, szeptember 17-én a margitszigeti Kristályban tarja évadnyitó miniszfesztiválját a Radnóti Színház. A kitelepülés fő indoka, hogy az ingyenesen látogatható esemény akadálymentesen, mindenki számára elérhető legyen.

A Nyitás napjával nem csak az évadot nyitjuk meg, hanem felhívjuk a figyelmet a nyitottságra, a nyitottszívűségre, hogy zaklatott világunkban is emberséggel forduljunk egymás felé. A Radnóti társadalmi ügyek mellett elkötelezett emberek közössége, ezért hívtuk életre tavaly a 14 ügyet is, amikor minden színész egy számára fontos társadalmi problémát választott. Az én ügyem az akadálymentesítés volt, amelyben a családom személyesen is érintett. A nyílt napunk akadálymentessé tétele nem csak nekem fontos, ez lehet mindannyiunk közös ügye.  A 3tél című idei első bemutatónkban elhangzik egy fontos gondolat: De megpróbáljuk. Hogy nyitottak maradjunk. Ami ebben a korban már nehéz. Minden reggel, mikor fölébredek, érzem, hogy megint elveszett valami a nyitottságomból. És mégis, megpróbáljuk. Mérlegelni a dolgokat. Méltányosan viselkedni… Nem engedni, hogy előítélet homályosítsa el a véleményünket. Objektívnak maradni… Magunk szemében, egymás felé, a közösség felé. De az akadálymentesítés először a szívekben és a fejekben kell, hogy megtörténjen, ugyanakkor ezt fizikai síkon is meg kell valósítanunk” – fogalmazott Kováts Adél, a teátrum igazgatónője.

A rendezvény 13 órakor kezdődik és több párhuzamos helyszínen kerül megrendezésre: az Üvegteremben A test rajzolta útjaink, a RIM részvételi színházi előadása lesz látható, amelyet kerekasztalbeszélgetés követ. A délután folyamán látható lesz az Ikrek hava, majd Kováts Adél és az évad négy bemutatójának rendezői (Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz, Mohácsi János) és a színészek ízelítőt adnak a 2023/24-es évad kínálatából. Visszatér a nagy közönségkedvenc, a nézők által küldött mondatokból összeállított Így írtok ti Schneider Zoltán vezetésével, a programok sorát pedig a Trio Sordini és a színészek közös koncertje zárja.

Gazdag kísérőprogramokkal is készül a Radnóti. Lesz Rapid randi, ahol a néző 1 percet kap 1 színész idejéből, Radnóti tematikájú Kocsmakvíz és filmvetítés a Kristály mozitermében, ahol fogyatékkal élőkről szóló vagy általuk készített kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket vetítenek egész délután. A Kristály udvarán a SUHANJ! Alapítvány akadálypályával, bizalomfutással és észlelési játékkal készül. Az akadálymentesítés jegyében a fő programokon közreműködik Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács.