A Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján készült musicalt 1964-ben mutatták be New Yorkban, amelyből aztán egy világhírű filmváltozat is készült 1971-ben, Norman Jewison rendezésében. Most évtizedekkel később a Deadline jelentése alapján elkészül a Hegedűs a háztetőn Broadway-musical új feldolgozása, méghozzá a Tony-díjas rendező, Thomas Kail (Fosse/Verdon, Hamilton) vezényletével.

Az információk szerint az MGM felel az új adaptációért, a forgatókönyv megírásával pedig az Emmy-díjra jelölt Steven Levensont (Masters of Sex, Vegas) bízták meg, akinek munkássága a hazai nézők számára sem lehet ismeretlen, hiszen ő írta az HBO GO-n megtekinthető Fosse/Verdon című sorozat szkriptjét. A projektet producerként támogatja Kail mellett Dan Jinks (Amerikai szépség, Milk, Nagy Hal) és Aaron Harnick (Szerelem albérletben) is.

Ha valaki esetleg nem ismerné a történetet, a musical főszereplője Tevje, a szegény  zsidó tejesember, aki feleségével és öt lányával él egy kis ukrán faluban. Tevje – ahogyan a község lakói – tradicionális nézeteket vall, ám lányai egymás után hágják át a régi hagyományokat és saját szívükre hallgatva választanak maguknak párt. Szerencséjükre az apai szeretet felülkerekedik a hagyománytiszteleten, viszont ez kihat a falu életére is, miközben egy politikai válság is veszélyezteti őket.

Kiemelt kép: Jelenet a Miskolci Nemzeti Színház Hegedűs a háztetőn című előadásából (Fotó: Éder Vera)