Június 23-án nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Hemző Károly Alapítvány közösen szervezett, Mónus Márton, a 2021-es Hemző-díjas 90 című kiállítása, amely augusztus 27-ig lesz ingyenesen látogatható. A kiállítást Kukorelly Endre író nyitja meg, kurátora Szarka Klára.

Az Oltalom Karitatív Egyesület 2005-ben kezdte el a sportot mint személyiségformáló, terápiás tevékenységet alkalmazni munkájában. Tevékenységük egyik alappillére a különböző, fővárosi és vidéki helyszíneken heti rendszerességgel megtartott futballedzések. Az ötlet a pártfogoltjaiktól indult: a hajléktalanszálló lakói jelezték, szívesen fociznának együtt alkalmanként. Az 1990-ben született Mónus Márton az ELTE biológus és fizika tanár szakán tanult, de már egyetemistaként, 2016-tól a HVG-nél külsős fotóriporterként dolgozott. 2017-ben elvégezte a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakát. Ebben az évben lett az MTI külsős fotóriportere, majd 2020-ban a Reutersnél, egy évre rá a dpa-nál is külső munkatárs lett. 2021-ben elnyerte a Hemző-díjat. Személyes projektjein akár éveken át dolgozik. Legtöbbször emberközpontú, társadalmi jelenségeket, problémákat vizsgáló alkotói attitűd jellemzi.

A megnyitó előtt, 17 órakor a zsűri kihirdeti az idei Hemző-díj nyertesét és a finalistákat. A díjátadás után Bánkuti András, a Hemző Károly Alapítvány kurátora laudálja a nyertest, majd Szarka Klára, az Alapítvány titkára bemutatja a finalisták pályázatait.

Kiemelt kép: Mónus Márton (Fotó: Kozma Kata)