A magyar gyökerekkel büszkélkedő, Buffalóban élő orvos-házaspár Mechtler László és Mechtler Katalin Magyarországon egyedülálló módon támogatja a fiatal orvosokat és a kortárs képzőművészetet. Utóbbi művészeti missziója, a BuBu – Buffaló+Budapest – Program keretében augusztus közepén leplezik le a neves kortárs festőművész, Barakonyi Zsombor Az örömök kertje című festményét a budapesti MiND Klinikán.

Dr. Mechtler László a buffalói Dent Neurológiai Intézet orvos-igazgatója, a Roswell Park neuro-onkológiai vezetője, a buffalói New York-i Állami Egyetem neurológiai professzora, a budapesti MiND Klinika egyik tulajdonosa hosszú évtizedek óta jelentős mértékben támogatja a magyar orvosokat: térítésmentes tanulmányutakat szervez Buffalóba, amelynek keretében a magyar orvosok az általa vezetett klinikán ismerkedhetnek meg a legmodernebb amerikai egészségügyi módszerekkel, eljárásokkal, eszközökkel, gondolkodásmóddal, mely tapasztalataikat Magyarországra hazatérve kamatoztathatják. Mechtler családja a művészetek lelkes rajongója és aktív pártfogója: három gyermeke közül Júlia már több mint egy évtizede a híres New York-i David Zwirner Galéria vezetője, felesége Katalin pedig éveken keresztül volt a buffalói Hallwalls Contemporary Art Center testületi tagja.

Mechtler László (Fotó: MiND Klinika)

Mechtler Katalin rengeteg kapcsolatra és tapasztalatra tett szert az amerikai művészeti világban, amelyek arra inspirálták, hogy a kortárs képzőművészet támogatása céljából életre hívja a BuBu – Buffaló+Budapest – Programot, amely 2018 óta köti össze a két város képzőművészeti alkotóközösségeit, aktív szakmai kapcsolatot teremtve támogatja szellemileg és anyagilag az egyéni és kollektív alkotások létrejöttét, bemutatkozását. Mechtler Katalin és a férje rendszeresen látnak vendégül magyar alkotókat buffalói otthonukban, ahonnan a művészek életre szóló élményekkel és fontos szakmai kapcsolatokkal térnek haza. A BuBu Programban eddig nyolc magyar képzőművész vett részt, többek között Barabás Zsófi, Nemes Márton, Bodoni Zsolt festőművészek, és az a Keresztes Zsófia, akinek Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása az idei Velencei Biennálén látható. A BuBu nemcsak a magyar, de az amerikai alkotókat is támogatja, a program keretében eddig az amerikai Sarah Fonzi szobrász, Pam Glick festő és Jacob Kassay vettek részt magyarországi tanulmányúton. 

Barakonyi Zsombor festőművész 2019-ben töltött el néhány hetet a Mechtler házaspárnál. A látogatás alkalmával a magyar alkotónak nemcsak az amerikai művészeti világ rejtelmeiben volt alkalma elmerülni, hanem a buffalói Dent Neurológiai Intézet személyre szóló orvoslással kapcsolatos misszióját is megismerte. Amikor néhány évvel később megnyitott a budapesti MiND Klinika, Barakonyi és családja a személyes ismeretség révén is ide fordult egészségügyi problémáival, ahol rendkívül jó tapasztalatokra tettek szert. A művészt emiatt is nagy örömmel tölti el, hogy Az örömök kertje című festményét választották ki, hogy a MiND Klinika váróterét díszítse, atmoszféráját emelje. 

A festmény leleplezésére augusztus 11-én 18 órakor kerül sor, a művész, a Mechtler házaspár, meghívott barátaik, valamint a MiND Klinika dolgozóinak jelenlétében. 

Kiemelt kép: Barakonyi Zsombor a műtermében (Fotó: Béres Márton/MiND Klinika)