A szakmai szintlépés előtt álló TIM Stúdió közzétette évadtervét és megnyitotta jelentkezési időszakát a 2022/23-as évadra, amely szeptember 12-én veszi kezdetét. A Stúdió az elmúlt évek kitartó munkájának és folyamatos növekedésének hála idén ősszel egy magasabb szakmai szinten fordulhat rá az évadnyitányra: több csoporttal, változatosabb portfólióval, szélesebb szakmai stábbal vághatnak neki az ősznek.

Idén a színművészet aspektusainak eddigieknél is szélesebb skáláját fogja megjeleníteni a TIM Stúdió, hiszen négy csoporttal kezdődik meg a munka szeptembertől. A csoportok közül három a színészi fejlődés lépcsőfokait képezi le. Az előkészítő csoportban az alapok elsajátításával kezdenek, a haladó csoportnál a további fejlesztésre fókuszáló szezont vizsgaelőadás zárja, míg a tapasztalt, a színpadon kellő magabiztossággal rendelkező tagokat váró alkotó csoport már konkrét és komplex színpadi munkát végez, melynek során meghívott külső rendezővel – ebben a félévben Fodor Orsolyával – együttműködve alkotnak meg egy közös színdarabot. A negyedik csoport, amely nem a felvázolt lépcsőfokok közé illeszthető, egészen más, és Magyarországon egyelőre innovatívnak számító megközelítés alapján működik. A pszichológiai-önismereti csoport foglalkozásainak egyik felében a résztvevők pszichológus vezetése mellett beszélgetnek, míg a további alkalmakon színházi eszközökkel fejlesztik személyiségüket, sajátítanak el új megküzdési stratégiákat.

A Stúdió ígérete szerint a tréningek során a csoporttagok olyan szituációkban és gyakorlatokban vehetnek részt, amelyek által a résztvevők újragondolhatják határaikat, személyiségük kereteit, viszonyukat a világhoz. A Stúdió által nem csupán jobb színésszé, profibb előadóvá, de jobb emberekké is válhatnak amellett, hogy egy produktív közösség részei lehetnek. A TIM Stúdióban folyó magas színvonalú munka egyik alappillére és garanciája az elismert szakemberekből, művészekből álló oktatói gárda, amely az idén is tovább bővül, a fejlődés még szélesebb lehetőségeit kínálva a stúdiótagoknak. Tőzsér István Martin, Mészáros Blanka és Lukács Levente mellett Kelemen Márta, Dino Benjámin és Szalai Ádám fognak dolgozni a csoportokkal oktatóként az évad során, míg Fodor Orsolya meghívott rendező az alkotócsoporttal készít közös darabot, Lászlóffy Juli pszichológus pedig a stúdiótagok önismereti fejlődését segíti amellett, hogy a pszichológiai-önismereti csoportban tölt be – már említett – kardinális szerepet.

Pillanatkép a Leonce és Léna próbájáról (Fotó: TIM Stúdió)

Az idei évad őszi féléve minden hónapra tartogat előadásokat, úgymint a Vadász Kriszta által rendezett, az eddig teltházzal futó Leonce és Léna, a tavalyi évben nagy sikert arató, ennek örömére idén újragondolt Perszónák, az Andella Mirtill rendezésében megvalósuló Elnyelt rezgések utóélete, illetve a végleges formáját az alkotócsoport alkotófolyamata során elnyerő vizsgaelőadás. A munka gyümölcseként az évad végéhez közeledve egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az előadások, amelyek során a stúdiótagok maguk is realizálhatják az évad során bekövetkezett változásokat, fejlődéseket személyes és szakmai oldalukon.

A TIM Stúdió csoportjaiba a jelentkezés már elindult, és egészen szeptember 6-ig van lehetőség csatlakozni a közösséghez. A Stúdió mindenkit vár, akik keresik a lehetőséget az alkotásra, az önazonosságra, az önismeret fejlesztésére, a nyitottabbá válásra, aki szeretne színházi szakmai gyakorlatot szerezni, és aki tanulmányai vagy munkája mellett is szeretne aktívan dolgozni magán.

Kiemelt kép: A TIM Stúdió csapata (Fotó: TIM Stúdió)