Énekesek és táncosok felváltva formálják meg Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című darabjának hőseit, amit Barta Dóra koreográfus-rendező visz színre. A különleges alkotás Rálik Szilvia, Kósa Lőrinc, Furuhashi-Huber Inès és Taravillo Mahillo Carlos főszereplésével, Dobszay Péter vezényletével november 13-ától lesz látható az Eiffel Műhelyházban. A díszletért Tihanyi Ildi, a jelmezekért Kovács Andrea, a világításért pedig Katona Zoltán felel. A színpadon látottakat pedig Szemenyei János narrátorként kíséri végig.

Jean Cocteau 1929-ben megjelent regénye egyike Philip Glass, francia író-rendező-képzőművész azon három alkotásának, melyekből a ’90-esek években operát írt. Mivel a műnek több magyar fordítása is létezik, ezért könnyen előfordulhat, hogy egyesek nem Veszedelmes édenként, hanem Vásott kölykök, illetve Rettenetes gyerekek címen ismerik a művet. A darab két főszereplője Paul és Elisabeth, a különös testvérpár, akik lakásukban saját fantáziavilágot teremtenek. Mikor Paul egy sérülésből adódóan otthon lábadozik, összezártságukban a testvérek egyre jobban elszakadnak a külvilágtól, és az egymástól való függésben élik ki vad fantáziáikat. Bár az általuk csak Játéknak nevezett időtöltés ártatlanul indul, ahogy az évek során egyre inkább gúzsba köti életüket, az események tragédiába torkollnak. A Veszedelmes éden a francia avantgárd kiemelkedő művészének a képzelet és kreativitás transzcendens erejébe vetett hitét tolmácsolja. Glass zenéjében ugyanakkor megemlékezik a Cocteau-val szoros kapcsolatban álló Francia hatok zeneszerzőiről is, akik közül Darius Milhaud Glass egyik tanára is volt, de barokk szerzők, Gluck és Bach hatása is tetten érhetők a műben.

Az Eiffel Műhelyház épülete (Fotó: Csudai Sándor – We Love Budapest)

Az énekes szerepeket Rálik Szilvia (Elisabeth), Kósa Lőrinc (Paul), Ódor Botond (Gérard) és Kálnay Zsófia (Agathe / Dargelos) adják elő, míg a táncos szerepekben Furuhashi-Huber Inès (Elisabeth), Tarvillo Mahillo Carlos (Paul), Bajári Levente (Gérard), Boros Ildikó (Agathe), Rónai András (Dargelos), valamint Gyarmati Zsófia, Kerényi Miklós Dávid, Sorokina Nadezhda, Sardella Francesco, Kohári István és Pesel Anita Tiffany láthatók. Zongorán közreműködik Andrea Frenandes, Tóth Sámuel Csaba és Zsoldos Bálint, az előadás karmestere Dobszay Péter.

Kiemelt kép: Jelenet a Les Enfants Terribles című előadásból (Fotó: Nagy Attila)