November 30-tól látható a hazai mozikban Koltai Lajos (Zárójelentés, Sorstalanság) legújabb rendezése, a Maruszki Balázs (Együtt kezdtük, Pécsi szál) írása alapján készült film, a Semmelweis, amely a világhírű Semmelweis Ignác, az „anyák megmentőjének” életével és munkájával foglalkozik. 

1847-ben, Bécsben járunk, amikor egy szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, és rettegnek miatta a gyermekágyas anyák, egy magyar orvos pedig a hagyományos módszerekkel szembeszállva megpróbálja legyűrni a rejtélyes kórt. Semmelweisre a szerelem is rátalál egy fiatal osztrák bába (Nagy Katica – A másik érintése, Így vagy tökéletes) személyében, azonban a vaskalapos vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje tekintélyét az orvos felfedezéseinek következményeitől, a harc pedig nem áll meg a kórház falai között, hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését a magyar nők esetében is kamatoztassa. 

A főszereplőt alakító Vecsei H. Miklós (Magunk maradtunk, Csak színház és más semmi) kiemelte: „A történelmi filmeknél fontos, hogy ne csak a hőseink jó tulajdonságait mutassuk be. Semmelweis nem egy szent orvos volt, hanem egy esendő, a maga igazságát kereső ember, aki a hivatását többnek gondolta, mint a saját életét. A rábízott anyák és csecsemők halála miatt érzett tehetetlenség mozgatta. Én ezzel a karakterrel tudtam azonosulni.” Már nézhető a film új trailere is, íme: 

A Semmelweis mellékszerepeiben többek között olyan színészeket láthatunk, mint Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is. A film november 30-án kerül a hazai mozikba az Intercom forgalmazásában. 

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós Semmelweis Ignácként (Fotó: Intercom)