A Nemzetközi Holokauszt Emléknapon, január 27-én, 20 órától filmpremierrel és színházi vetítéssel emlékezik a Személyes Történelem produkció.

II. világháborús történetmesélők és a programban alkotó fiatalok beszélnek közös élményeikről a Személyes történelem – A színfalak mögött című interjúfilmben, amelynek premierjére online kerül sor. Ezt a Kint sincs senki című helyspecifikus színházi előadás követi, amely kortárs környezetben, az egykori budapesti gettó területén teszi láthatóvá az emlékezés képeit. Az előadás helyszíneit színházi sétán járhatja végig a közönség, idén online formában. Az interjúfilm és az előadás a Személyes történelem program keretében született meg, amely idén harmadik éve valósul meg Budapesten a holland Theater Na de Dam produkció és a Visegrádi Alap támogatásával. A programban résztvevő fiatalok olyan holokauszt túlélőkkel és időskorú budapesti lakosokkal beszélgethetnek, akiknek még vannak saját emlékeik a háború idejéről. Történeteiket a fiatalok részvételével Kallós Viola és Borbás Gergő idén Chilton Flóra filmrendezővel és az Északi Támpont Egyesülettel közösen dolgozza fel közösségi színházi, illetve filmes alkotómunka keretében.

A Nemzetközi Holokauszt Emléknaphoz kapcsolódva további hat európai nagyvárosban (Varsóban, Pozsonyban,, Prágában, Kaunasban, Torinóban és Ludwigsburgban) szerveznek hasonló ifjúsági programot. Az esemény Facebook live-on keresztül lesz elérhető a Személyes Történelem – Theater na de Dam Budapest és a JCC Budapest − Bálint Ház Facebook oldalán, valamint a www.szemelyes-tortenelem.eu weboldalon.

Kiemelt kép: Jelenet a Kint sincs senki című előadásból (fotó: Mayer András)