Új bemutatója készül a Soharóza: a Keleti Blokk című előadás a kommunista-szocialista korszak sokszor keserédes tárgyi, zenei és szellemi hagyatékát dolgozza fel. A Catwalk Concert Productions, vagyis Nagy Fruzsina jelmeztervező és a Soharózát vezető Halas Dóra produkciójában ismét egybeolvad a divatbemutató és a kórusszínház, a korszakra jellemző zenei világot pedig elektronikával gondolják újra. A produkció a visegrádi országok több alkotójával összefogásban valósul meg, a premiert 2022. szeptember 9-én tartják a Trafóban.

Úttörő életérzés, szakszervezeti üdülés a Balatonon, kaszinótojás egy presszóban, Kádár-kockák vagy akár a Trabant – pár olyan jellegzetessége a szocializmus időszakának, amelyet a magyar népesség jó része még mindig apró részleteiben is képes felidézni. Színes-szagos emlékei ezek a múltnak, nosztalgiát ébresztve egy olyan korszakból, amelynek hétköznapjait vastagon átjárta a szocializmus közel sem ennyire derűs szelleme. A catwalk koncertek összeszokott alkotópárosa ennek a korszaknak ered a nyomába jelenleg készülő új előadásuk témájaként. A 2022-ben debütáló Keleti Blokk az 1989-ig vezető negyven év esztétikai és társadalmi emlékeit hangolja össze vizuálisan és hangzásban, a ma is erősen élő képeket extrém jelmezeken és az azokban éneklő modelleken keresztül megragadva.

Soharóza – Keleti Blokk (Fotó: Kovács Márton)

A produkció egy különleges nemzetközi összefogás eredménye, a visegrádi négyek mindegyikéből érkeznek vendégalkotók: Dorota Kuzniarska és az ACTION GROUP art collective Lengyelországból, Zuzana Hudekova és PRO SCENA – The Slovak Scenographic Society Szlovákiából, Simona Rybakova és COSDAT – Czech Organization of Scenographers, Theatre Architects and Technicians Csehországból. Velük közösen születnek meg a képileg és zeneileg is összetett jelenetek. A négy ex-kommunista ország kollektív emlékezete így a nemzeti jellegek, sajátosságok hangsúlyozása mellett kerül szintézisbe, a nosztalgiát kritikus és objektív szemléletté formálva, ösztönözve a közönséget a korszakról való jelen idejű gondolkodásra. Ennek erősítésére a zenei anyagok szövege az egyes országok nyelvét gyúrja egybe, beleszőve még a közös referenciaként szolgáló orosz nyelvet is. A hazai premiert a tervek szerint egy nemzetközi turné is követi a visegrádi négyek országaiban és azokon kívül is.

A catwalk-koncert műfaját 2015-ben alkotta meg Halas Dóra és Nagy Fruzsina, az előadóművészetnek egy még ismeretlen, összművészeti határterületét megálmodva, valahol a kórus-színház, az extrém divatbemutató és a koncert metszetében. A kifutó alakú színpadon éneklő modellek vonultatják fel az absztrakt, mesélő jelmezeket, miközben a zene és a látvány izgalmas dramaturgiával kapcsolódik egymásba. Első ilyen produkciójuk 2016-ban jelent meg Tabu kollekció címen, ezt követte Az ügy 2018-ban, majd 2021-ben a Dalok a Kamrából.

Kiemelt kép: A Keleti Blokk alkotói: Nagy Fruzsina és Halas Dóra (Fotó: Kovács Márton)