A 2020 tavaszán a járvány okozta lezárások miatt a színházak online stream előadásokkal próbálták kárpótolni nézőiket, ami nem várt sikereket eredményezett. Ez pedig újfajta előadások létrehozására sarkalta az alkotókat, melyeket több tízezren követték nyomon. A magyar színházak közül a Madách Színház jelent meg először az online térben, és az igényeket látva született meg a vezetőségben a döntés, hogy a járvány elmúltával erre az újonnan kialakult művészi formára továbbra is szükség lesz. Így mára már több film- és színjáték is készült a színházban, és folyamatosan készülnek új előadások is.

Az idei évben négy új darabot terveznek bemutatni, melyekben közös vonás, hogy mind egy-egy magyar írónk szerelmi életét helyezi előtérbe: Nyáry Krisztián az Elfogyni az ölelésben című írásában Ady (rendező: Horgas Ádám), Fráter Zoltán a Két egyetlenben Karinthy Frigyes (rendező: Szirtes Tamás), Ferencz Győző az Emberszagban Szép Ernő azonos című regénye és versei alapján készült naplójában a szerző (rendező: Harangi Mária), Forgách András Tercettjében pedig Móricz Zsigmond (rendező: Szilágyi Bálint) kapcsolatairól ír.

A program célja a magyar irodalom szolgálata. Nem véletlen, hogy a sorozat összefoglaló címe is az Írók-sorsok-szerelmek, amely a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces film-szín-játékok formájában dolgozza fel.

Kiemelt kép: Elfogyni az ölelésben című film-szín-játék plakátja (Fotó: Madách Színház)