Tavaly a járványhelyzet közepén az Örkény Színház vezetőségének azt a szomorú döntést kellett meghoznia, hogy a helyzet javulásáig kizárólag streamelt formában, a nyáron épült stream-stúdiójukra támaszkodva tárják előadásaikat a közönség elé. Akkor az online programban olyan, már régebb óta repertoáron lévő, nagy népszerűségnek örvendő darabok kaptak helyet, mint A lélek legszebb éjszakája, az Édes Anna, A hattyú és a Diggerdrájver, de érkeztek új bemutatók is, mint a Zűrzavar 2045 és az Andromakhé. 

Bár a nézőterekre azóta visszatért az élet, az Örkény Színház továbbra is erősíti digitális jelenlétét. Október 22-én, 19:30-kor a George Orwell 1984 című regénye alapján Mikó Csaba által írt darab, a ’84 mutatkozik be online. A Bajomi Nagy György (Winston Smith), Zsigmond Emőke (Julia) és Mácsai Pál (O’Brien) szereplésével, Widder Kristóf rendezésében színpadra állított ’84 történetében „Winston Smith szemszögéből látjuk az abszolút hatalommal bíró Nagy Testvért, a teljes körű ellenőrzést fenntartó Belső Pártot és az agressziót tömeges áhítattá emelő Gyűlölet Két Percét.” Felmerül viszont a kérdés, hogy valóban ilyen borzalmas a világ, vagy csak Winston látja ilyennek? Megváltoztatja e nézeteit a Juliával folytatott tiltott szerelmi viszony és a titokzatos O’Briennel kialakuló szövetség? A teátrum a jelenkor nézőpontjából közelít ehhez a kortalan műhöz és próbál válaszokat adni a felvetett kérdésekre.

Jelenet az Örkény Színház ’84 című előadásából (Fotó: Gál Bereniké)

A ’84-et a Secondhand – Szovjetűdök című előadás követi november 5-én, 19:00-kor, amely Szvetlana Alekszijevics Elhordott múltjaink, Csernobili ima, Fiúk cinkkoporsóban és Nők a tűzvonalban című írásai alapján készült Bagossy László, Kovács D. Dániel és színházrendező osztálya (Antal Bálint, Benkő Claudia, Dyssou Bona, Sándor Dániel Máté, Vilmos Noémi és Walters Lili) feldolgozásában. A fehérorosz írónő a Szovjetuniót járva olyan egyszerű emberekkel készített interjút, akik szemtanúi voltak a nagy kommunista  birodalom széthullásának, testközelből élték át a csernobili katasztrófát vagy az afganisztáni háborút. Az ezekből merítő Secondhand számos művész részvételével valósult meg, a szereplőket többek között Csuja Imre, Epres Attila, Jéger Zsombor, Pogány Judit és Znamenák István keltik életre. 

Az Örkény Színház online előadásaira a linkeken (’84 és Secondhand) keresztül lehet jegyet vásárolni. 

Kiemelt kép: Csuja Imre a Secondhand – szovjetűdökben (fotó: Horváth Judit)