December 19-én tartják a Férfi és nő 4X című előadás budapesti bemutatóját a 6SZÍN-ben: a darab az Oscar- és Arany Pálma-díjas Egy férfi és egy nő című francia filmklasszikus alaphelyzetét gondolta tovább és vitte színpadra. Az Összpróba és Kultkikötő Produkció előadását októberben Balatonbogláron és Alsóörsön már megtekinthették a nézők, a hónap második felében pedig a főváros közönsége előtt is bemutatkozik a Rusznyák Gábor rendezte produkció Simon Zoltán és Mészöly Anna szereplésével.

Négy találkozás, négy évszak, négy különböző pár. Összeköti őket egy dátum, amely fontos a számukra, mindketten valamilyen traumából, veszteségből érkeznek. Mindegyik jelenet egyik szereplője színházi alkotó, aki az általunk épp nézett előadáson dolgozik. Egy díszlettervező, egy zeneszerző, egy dramaturg és egy jelmeztervező. A saját történetük mellett az éppen zajló előadásról is mesélnek, más-más perspektívából. Mit mondhat két ember egymásnak, miközben várják a buszt? A hétköznapi alaphelyzetben négy sors bontakozik ki, négy férfié és négy nőé, különféle történetek, különféle tanulságokkal. És ki tudja, talán közös folytatással.

Rusznyák Gábor (Fotó: Éder Vera)

A jelenetekben néhány mondat erejéig szó esik arról, ki-ki hogyan éli meg a próbafolyamatot, hogyan gondolkodnak róla, mit tudnak hozzáadni a készülő előadáshoz. Direkt nem akartam, hogy a néző színész- vagy rendezőkaraktert lásson viszont a színpadon, inkább olyan színházi szakmákat szerettem volna megmutatni, amelyek kevésbé ismertek. Olyasmi helyzet ez, mint amikor egy másik emberről kialakul egy első benyomásunk: nem látjuk ilyenkor a hátteret, nem tudjuk, ott van-e mögötte egy család, egy tragédia, egy rossz nap… Amikor a nézők eljönnek a színházba, sok mindent nem gondolnak az előadás mögé – ahogyan filmnézés közben sem szoktunk azon gondolkodni, hogy a színészek előtt ott egy kamera, a kamera túloldalán pedig ott áll vagy ötven ember. Ez persze nem baj, de szerettem volna kicsit elhúzni a függönyt, és megmutatni a színház rétegzettségét, hogy mi van a színpadon és a színészeken túl” – mondta el Rusznyák Gábor, aki nemcsak rendezője, hanem írója is a darabnak.

Kiemelt kép: Simon Zoltán és Mészöly Anna a Férfi és nő 4X című előadásban (Fotó: Tompos Gábor László)