A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága által koordinált szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére három új tétel került fel: a hortobágyi pásztorok hagyományos tudása, Méhkerék román néptánchagyományai és az úrihímzés hagyománya és kortárs hímzőműhelyekben való továbbélése.

A hortobágyi pásztorok közössége körülbelül kétszáz pásztordinasztia emlékét őrzik, hagyományaikat, gondozzák és hordozzák mindennapi munkájuk során. Ez a szerteágazó tudás magába foglalja az állatok terelését, őrzését, számbavételét, ismerik a csillagokat, a különböző növényeket és azoknak használatát, de szakértelmet igényel a különféle tejtermékek elkészítése, az állatok fejése, az oltó szakszerű használata is. Ezeket a hagyományokat adják át a fiatalabb generációknak, jellegzetes viseletükkel, történeteikkel, pásztortáncaikkal és dalaikkal egyetemben.

A méhkeréki identitás alapjait a román nyelv, az ortodox vallás és a helyi román néptánchagyomány adja, ráadásul ez a község Magyarország egyetlen olyan települése, amelyben a román nemzetiségi hagyományokat ápoló lakosság ma is többséget alkot. Az itteni néptánchagyományok megőrzése kiemelten fontos a helyi lakosoknak, ezáltal számtalan helyi létesítményben oktatják, így ma is minden generáció ismeri és gyakorolja azt.

Úrihímzés minta (Forrás: népújság.ro)

A nemzeti jegyzék még egy tétellel bővült, mégpedig a 16. században kialakult egyedülálló magyar hímzőstílussal, az úrihímzéssel, amelynek jellegzetessége a sajátos öltéstechnika, a finom alapanyag és hímzőfonál, valamint a nyugati és keleti hatásokat magába foglaló összetett mintakincs. Az elmúlt évszázadokban főleg a nemesi vagy úri udvarházak ünnepi viseletei, valamint a református egyház liturgikus textiljei készültek ezzel a technikával.

Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményt, amelyhez Magyarország 2006-ban csatlakozott és végrehajtásának szakmai koordinálás a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága alá tartozik.

Kiemelt kép: Hortobágyi pásztorviselet (Fotó: Beregi-Nagy Edit)