1938. június 1-jén vált a budapesti XIII. kerület önálló közigazgatási egységgé. A születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, amelyet idén a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban tartottak: Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Balla Zsófia költőnek, írónak, esszéistának, Lukács Sándor színművésznek, valamint Nyáry Krisztián írónak, irodalmárnak, könyvkiadónak, kommunikációs szakembernek. Velük együtt jelenleg 90 díszpolgára van a kerületnek.

Balla Zsófia szülővárosában, Kolozsvárott érettségizett a Zenelíceumban, majd 1972-ben a kolozsvári zeneakadémia tanári szakán végzett. Dolgozott a Kolozsvári Rádió magyar nyelvű adásánál, vezette a kolozsvári Gaál Gábor Irodalmi Kört, Désen pedig magyar népzenét és zenei írás-olvasást tanított. 1985 után különféle romániai magyar nyelvű lapoknál dolgozott. 1993-ban költözött Budapestre, 1998 óta a XIII. kerületben él. „Meghatározó egy ember életében az a világ, amelyben fölnőtt, ahol több mint negyven évet élt, de a legfontosabb az a hely, amelyet választ, ahol dolgozni tud” – vallja a Babérkoszorú-díjas költő. 2010 óta a Kassák Lajos XIII. Kerületi Irodalmi Díj bírálóbizottság zsűrijének tagja, valamint rendszeres résztvevője a kerületi művészeti fórumnak. 1965 óta ír verseket. eddig huszonhárom könyve jelent meg – némelyik román és német fordításban is –, ebből tizenötöt már Magyarországon publikált. Tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának, a Szépírók Társaságának, a pécsi Jelenkor szerkesztőbizottságának és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Jelentősebb díjai közé tartozik a Déry Tibor-jutalom, a József Attila-díj, a Magyar Irodalmi díj és Magyarország Babérkoszorúja-díj.

Dr. Tóth József, a XIII. Kerület polgármestere és Balla Zsófia díjazott (Fotó: XIII. Kerületi Önkormányzat)

Lukács Sándor Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ötven éve tagja a Vígszínháznak, ahová a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzését követően, 1972-ben szerződött. Az 1970-es évektől számos magyar filmben is játszott. 1985 óta jelennek meg versei, idén a kilencedik kötete Kikötő címmel. Rendszeresen közreműködik kerületi ünnepségeken, ezzel is emelve a rendezvények színvonalát. Vallja, hogy a hűség – legyen az a magánéletben, a munkában – örök műfaj, kölcsönös bizalmat és szeretetet feltételez. Ezért sem váltott soha színházat. „Az én generációm még tudja, milyen az a bizonyos vígszínházi polgári stílus. De sosem ragadtunk bele ebbe, Várkonyi Zoltán óta minden direktor törekedett a progresszív színházcsinálásra is. Olyan rendezőkkel dolgozhattam, akik mellett sosem kényelmesedtem el. Egy-egy jó rendező pedig egy-egy új stílus is. Szóval az ötven év alatt számos stílus beáramlott a Vígszínházba, és sokszínűvé tette az itteni színészlétünket” – mondta el Lukács Sándor. Jelentősebb díjai közé tartozik a Jászai Mari-díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, a Prima Primissima díj, a Pro Urbe Budapest-díj, valamint a Kossuth-díj.

Dr. Tóth József, a XIII. Kerület polgármestere és Lukács Sándor díjazott (Fotó: XIII. Kerületi Önkormányzat)

Nyáry Krisztián évek óta él a XIII. kerületben, miként fogalmazott: „A XIII. kerület irodalmi, művészeti gyűjtőhely. Sokakról írtam, akik itt éltek, akik valamiképpen kapcsolódtak a kerülethez.” Jelenleg a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója, emellett a Magvető Café irodalmi kávéház művészeti vezetője. 2012-től publikálja rendhagyó irodalmi sztorigyűjteményét, amelyben kilépteti a magyar írókat a tankönyvi szárazvilágból, és emberközelbe hozza őket privát viszonyaikkal, zavaraikkal, szerelmeikkel, kudarcaikkal, gyarlóságaikkal – a történetek pedig popkulturálisan robbantak be az online közösségi térbe. „Azt gondoltam, nem kell szoborként tekinteni írókra, költőkre, úgyhogy leemeltem őket a piedesztálról. Esendő emberek voltak ők is. El akartam mesélni a történeteiket más szempontból. De kétségtelenül lett az egésznek egy olvasásnépszerűsítő hatása is” – nyilatkozta Nyáry. Először, pont tíz éve, az Így szerettek ők első kötete jelent meg. Az elmúlt egy évtized alatt tizenhárom könyvbe rendezte írásait, amelyből többszázezer példány fogyott el. A tervek szerint idén jelenik meg az Így szerettek ők harmadik kötete.

Dr. Tóth József, a XIII. Kerület polgármestere és Nyáry Krisztián díjazott (Fotó: XIII. Kerületi Önkormányzat)

A kerület születésnapján Budapest Főváros XIII. Kerületért díjban részesült Döry Miklós (posztumusz), a XIII. kerületi Önkormányzat egykori képviselője, Grendorf Péter evangélikus lelkész, Kavalecz Angéla, a Zöld Ág Tagóvoda vezetője, Marosits István szobrász, Dr. Rente Judit házi gyermekorvos, valamint Szállási Zsuzsanna, a Vizafogó Általános Iskola intézményvezetője.

Kiemelt kép: A XIII. Kerület új díszpolgárai: Nyáry Krisztián, Lukács Sándor és Balla Zsófia (Fotó: XIII. Kerületi Önkormányzat)