MagyarOpera200+ címmel jelentetett meg új digitális kiadványt a Magyar Állami Operaház: a pendrive a magyar operajátszás 200 éves évforduló alkalmából mutatja be az elmúlt öt év, főként új magyar művek premierjein rögzített zenei anyagait.

Ruzitska József Béla futása című műve 1822. december 26-án debütált Kolozsvárott, ezt az alkotást tartjuk az első, teljes egészében ránk maradt magyar nyelvű operának, az első magyar operasláger (Hunnia nyög letiporva…) forrásának. Az évforduló apropóján Csák János, kulturális és innovációs miniszter, Szép Gyula, a Kolozsvári Állami Magyar Opera igazgatója és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója nemrég mutatta be az OperaTrezor sorozat legújabb kiadványát, MagyarOpera200+ címmel. A MagyarOpera200 CD-gyűjtemény folytatása tíz, többségében új magyar operafelvételt tartalmaz, például Dohnányi Ernő Simona néni, Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita, Hubay Jenő Az arany meg az asszony, Szörényi Levente—Bródy János István, a király című rockoperáját, de helyet kapott a kiadványban Tóth Péter—Örkény István Tóték című alkotása, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operája és Goldmark Károly Sába királynője című operája is.

Az OPERA emellett tovább kívánja bővíteni az internetes zenei streaming szolgáltatók (Spotify, Apple, Tidal, Deezer, stb.) kínálatában elérhető felvételeit is: a 18 korábban megosztott hanganyag 2023. január végéig 8 további címmel bővül.

Kiemelt kép: A felújított Magyar Állami Operaház (Fotó: Kovács Milán)