A táncművészet mindig oszlopos része volt a Müpa repertoárjának, ami évről évre egyre gyarapodott és színesebb lett. Idén egy vadonatúj bérlettel örvendeztette meg a műfaj kedvelőit az intézmény, amihez a legnépszerűbb táncelőadásaiból válogatott. A négy műsor, amely a néptánctól a kortárs balettművészetig kíséri végig a közönséget a 2022/23-as évad első felében, stílszerűen a tánc világnapjától, április 29-től érhető el.

Magyarország vezető együtteseinek produkcióit gyűjtötte sorozatba a Müpa, ami remek választás lehet azok számára is, akik csak most ismerkednek ezen művészeti ággal. A néptáncot két együttes képviseli, amelyek a Kárpát-medence hagyományaiból és táncaiból merítenek. A Duna Művészegyüttes Szépséges Mezőség című darabját az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon mutatták be. Az erdélyi Mezőség zenei- és tánchagyományai kitüntetett helyet foglalnak el a népművészet kedvelők körében, számtalan gyűjtő érdeklődését keltette fel Bartóktól Kodályon és Timár Sándoron át Novák Ferencig. Juhász Zsolt és együttese a tájegység multikulturalitást állítja az előadás középpontjába, amely október 1-én nyitja meg a bérletsorozatot.

A több mint 60 éves múltra visszatekintő Pécsi Balett az ország egyik első és azóta is kiemelkedő modern balettegyüttese. A szintén pécsi születésű Victor Vasarely, az optikai festészet, az op-art szülőatyja által ihlette Vasarely-etűdök műsort láthatja a közönség november 2-án a Művészetek Palotájában. Vincze Balázs koreográfiájában ezek a műalkotások élednek újra, akárcsak a jelmezek, kellékek és díszletelemek szín- és formavilágában, a mozgások dinamikájában, de még a Riederauer Richárd komponálta zenei anyagban is. „Magam is meglepődtem, mennyire élőek, erős hatásúak, energetizálóak Vasarely művei. Néztem, néztem őket, és egyszerűen beszippantottak, aztán megelevenedtek, és ritmust, lépéseket, jeleneteket diktáltak” – nyilatkozta az alkotás folyamatáról a koreográfus.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, akik Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa vezetésével vitték színpadra a kegyetlen szépségű históriát, A megégetett hűtlen asszony balladáját. A hűtlen feleség című bűnügyi táncdráma a balladát tovább gondolva mutatja be a legrejtélyesebb és legmélyebb emberi érzelmeket a néptánc nyelvén december 8-án a Müpában.

A 19. században bemutatott világhírű romantikus balettet, a Giselle-t számos társulat és táncegyüttes dolgozta fel az elmúlt 180 évben, azonban az évad együttesének választott Győri Balett teljesen új köntösben mutatja be a keserédes szerelmi történetet, amelyben Adolphe Adam zenéje helyett Lajkó Félix virtuóz hegedűjátékára ropják halálos táncukat a mesebeli erdőben a villik. A GisL 2021-es bemutatóját mind a nézők, mind a szakma lelkesedéssel fogadta. Velekei László koreográfiája december 20-án zárja a Müpa táncbérlet sorozatát.

További információ a Müpa honlapján érhető el.

Kiemelt kép: Jelenet a GisL című darabból (Fotó: Nagy Attila)