Szeptember 22-én lesz látható először a Dollár Papa Gyermekei új előadása, a Kelet. Az ősbemutatónak a Trafó House ad otthon.

Az esti meseműsor feladata, hogy az ember egész napi cselekvéssorát lezárja és előkészítse a lelket az éjszakai nyugalomra. Ezért a mese költői kell legyen, és nem fordulatos. Ne legyenek benne túlontúl bonyolult cselekményszálak vagy mélyen elgondolkodtató motívumok. Legyen csalogató attrakció, ám ezzel együtt nyugodt álmot kell biztosítania, nem lehet tehát túl élénkítő hatású. És mindezek mellett a legfontosabb funkciója természetesen mégiscsak az, hogy a nézőink ízlését és szocialista nevelését a helyes irányba tereljük. Ma esti műsorunkban keletre utazunk. Ehhez jó szórakozást kívánunk! És ne feledjék: mindig jusson eszükbe a napról – a Sugár! – ezekkel a sorokkal ajánlja új darabját a nézők figyelmébe a Dollár Papa Gyermekei.

A Kelet címet viselő előadás a Tamperei Egyetem Re-Connect / Re-Collect – Crossing the Divides through Memories of Cold War Childhoods elnevezésű projekt keretein belül valósul meg, annak összegyűjtött emlékei ihlették. A nemzetközi, több szakterületet felölelő kutatás posztszocialista és volt hidegháborús országok gyerekkori emlékeit vizsgálja, illetve az emlékek reprezentációin keresztül igyekszik hidat alkotni a tudományos terület, valamint a művészetek között. Célja, hogy párbeszédet létesítsen azok között, akiket a többszörös – geopolitikai, gazdasági, generációs és kulturális – határok elválasztottak egymástól, és amely határok, habár más formában, de ma is élnek.

A darabot Bíró Bence, Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás írta, utóbbi felelős a rendezésért is. A történet szereplőit Georgita Máté Dezső, Kiss-Végh Emőke, Kövesi Zsombor, Ördög Tamás, Rába Roland, Stork Natasa, Terhes Sándor és Urbanovits Krisztina kelti életre.

Kiemelt kép: A Kelet című előadás szereplői (fotó: Dollár Papa Gyermekei / Trafó House)