Január 27-én és 28-án Fény/Törés címmel helyspecifikus színházi előadást mutat be a Személyes Történelem Produkció a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából.

A produkció keretében budapesti középiskolások keresik a kapcsolatot a Holokausztot megélt idős emberek történeteivel. Miután személyesen érintettektől hallgatták meg a történeteket, színházi műhelymunka során dolgozzák fel azokat, rendezői és drámatanári segítséggel. Az előadás helyspecifikus szemléletű, a Klauzál tér helyszíneit járja körül, az egykori budapesti gettó és deportálások emlékezete mentén, amelyen a nézők színházi séta keretében vehetnek részt. A séta az Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti tárból indul.

A Személyes Történelem Produkció keretében negyedik éve indul közösségi alkotó folyamat középiskolásoknak Budapesten. Január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknap apropóján másik 4 európai nagyvárosban valósul meg hasonló ifjúsági program a budapestivel egy időben: a színházi megemlékezéshez kapcsolódik egy-egy csoport fiatal Prágában, Amszterdamban, Koppenhágában és Berlinben. A Fény/Törés Aczél Boglárka Csenge, Basilides Péter, Bubosa Klaudia, Kovács Emili, Kordai Napsugár, Molnár Panna, Kis Maja Szófia, Merth Zsófia, Szitó Balázs, Kozma Boróka Mirjam, Nagy Zsófia Fanni és Duma Hajnalka szereplésével valósul meg, a történetmesélők Fedrid Gábor, Forgách János, Gábor Eszter és Sommer Katalin voltak. Az előadást Kallós Viola rendezi.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Személyes Történelem Produkció egyik előadásból (Fotó: Mayer András)