Készülhet-e közvagyonból egy magyar értékeket támogató előadás? Hol húzódnak a határok a nacionalizmus és a nemzet-idegenség között? Meddig tolerálhatjuk az eklektikusságot?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Jurányi Ház kamaratermében 2022. április 5-én Kovács Dániel Ambrus és a Neptun Brigád. A Kánon névre keresztelt improvizáción alapuló produkció szereplői nem először állnak közösen színpadra, hiszen a Benne vagy című előadásban már volt lehetősége összecsiszolódni Jankovics Péternek, Chován Gábornak, Messaoudi Eminának és Ficzere Bélának.

A történet egy zempléni zsákfalu, Kőalja apró közösségébe enged betekintést, ahol egy MMM pályázat kapcsán a Vásottkő legendája köré épülő színdarabot szeretnének megrendezni a helybéliek. A dolog azonban nem enyire egyszerű, hiszen a polgármester ezt ingyen szeretné kivitelezni és az erre kapott pénzt inkább a falura költené. Tovább bonyolítja a szálakat, hogy a helyi mazsorettcsoport a kultúr-igazgatóval, Ágikával (Messaoudi Emina) már próbál az eseményre, amikor kiderül, hogy Dr. Czinege (Jankovics Péter) szerint Vásottkő szakrális Árpádkori-emlékhely, és csak egy gazdag történelemhez méltó előadásra engedne a közpénzből áldozni. A falu lakói összefogással ugyan igyekeznek kiállni a performansz mellett, de vajon szembe tudnak-e menni a politikával és az igaz oldallal?

A Kánon április 5-én és április 6-án tekinthető meg a Jurányi Házban. A produkciós vezető Sáfrány Eszter, a látványtervező, író és rendező Kovács Dániel Ambrus, szereplők: Jankovics Péter, Chován Gábor, Messaoudi Emina, Ficzere Béla.