Új bemutatóra készül Berecz András, Kossuth-díjas énekes, mesemondó, a Fel a medvére, a fa nem játék! című előadás március 8-án debütál a Nemzeti Színház nagyszínpadán.

A Nemzeti Színház társulatához 2020-ban csatlakozott Berecz András a teátrum repertoárját a meglévő hét saját előadása mellett most újabbal gazdagítja, melyhez a gyergyói „dzsungelből” merített ihletet, a Hazug Pistának és Szamár Jóskának a tiszteletére készült összeállítás, hamisítatlan Berecz-mesefűszerezéssel emlékezetes sziporkákat és meséket elevenít meg a vidékről. „A mesék nagy része saját gyűjtés, hiszen nagyon sokat jártam Gyergyóalfaluban Hazug Pista bácsinál, akit Szamár Jóskáról is sokat faggattam. Vele ugyanis már nem találkozhattam, mert mire rákaptam Gyergyóra, ő már meghalt” – fogalmaz a darab születése kapcsán. „Kedves mintáimat utánzom ezen az esten, tehát feje tetejére állítom a világot, összecserélem az északi sarkot a délivel, szőr ellenében simogatok. Úgy csinálok káoszt, hogy a végén rend legyen.”

A 90 perces előadás ismét arra törekszik, hogy számos nyelvi ínyencséget vonultasson fel a nézők előtt, újabb táptalajt adva Berecz András hitvallásának, mely szerint a nyelvet fenntartani nemcsak a beszélő tudja, hanem a figyelmes hallgató is.

Kiemelt kép: Berecz András (Fotó: ZH Archívum)