Magyarország egyetlen dokumentumszínháza, a PanoDráma Theatre májusban újabb bemutatóra készül. A Magvető Cafében tartják a Megmondta professzorasszonyom című monodráma premierjét. Az előadást egy fiatal, leukémiás nővel készített interjúból szerkesztették szó szerinti dokudrámává. A valós eseményeket elmesélő történet Kőszegi Mari játékában elevenedik meg a Magvető Caféban.

„9 éves voltam, mikor apukám felakasztotta magát, tehát nem volt egy egyszerű. Nem hiába lett nekem ez a leukémia is születésemtől fogva, megmondta professzorasszonyom. Az volt a szerencsém, hogy későn jött ki, mert 25 évvel ezelőtt ez a betegség gyógyíthatatlan volt. Én lassan 33 éves vagyok, eddig csak pofonokat kaptam az élettől, de ott van bennem is a remény, hogy egy nap azt mondják, hogy igen, meggyógyultál és besétál a szőke herceg fehér lovon” – idézi az előadás egy részletét a közlemény.

Kőszegi Mari és György Zoltán Dávid, a fiatal alkotópáros hét rákos nővel beszélgetett és további tíztől kértek írásos válaszokat ugyanazokra a kérdésekre. Ebből az interjúanyagból szerettek volna előadást csinálni, ezért megkeresték a PanoDráma Theatre-t, és végül az egyik legfiatalabb alany, a színésznővel egyidős nő történetét külön, monodráma formájában dolgozzák fel. Ez lesz a várhatóan több fejezetből álló munka első állomása. A Megmondta professzorasszonyom bemutatója május 13-án 19:30-kor tartják, a hónapban pedig még egyszer, május 31-én lesz látható. Az előadás rendezője György Zoltán Dávid, dramaturgja Merényi Anna, producere Lengyel Anna volt.

Kiemelt kép: Szarka Zoltán