Szeptember 22-én debütál a Trafóban a Tünet Együttes legújabb előadása: az Afterparty – egy fiktív törzs rituáléja című produkció mozgásszínházként és zeneműként egyaránt értelmezhető előadás lesz. A táncosok és Szabó Réka rendező egy évvel ezelőtt karanténközösséget vállalja kezdték meg a felkészülést az idei évadra, ennek eredményeképpen született meg Dányi Viktória, Kelemen Patrik, Oláh Balázs, Szabó Veronika és Szász Dániel szereplésével, Harcsa Veronika közreműködésével a darab.

„Körülöttünk tombolt a vírus, az emberek a lakásukba zárkózva, mi meg szép lassan egy fiktív törzzsé váltunk, ahogy nap mint nap hang és mozdulat egymásra hatásával kísérleteztünk. Az előadás alapkövei azok a gyakorlatok, melyeket hónapokon keresztül rítus-szerűen végeztünk. A hang és mozdulat felszabadítása egyszerre játék, pszichológiai és zenei/előadó-művészeti kísérlet. A Tünetre mindig jellemző személyesség – bár az előadás egy nagyon intim, mégis univerzális történettel kezdődik – most elsősorban nem a szavakon, hanem eltemetett hangjainkon és önkéntelen mozdulatainkon keresztül jelenik meg” – nyilatkozta Szabó Réka rendező, aki a Tünet Együttes Sóvirág című próbafolyamatán alapuló A létezés eufóriája című filmmel vált világszerte ismertté.

Gondolhatjuk-e, hogy teljes figyelmünk, a másik meghallgatása, árnyalt hangunk keresése társadalmi állásfoglalás? Erre a kérdésre keresték a választ az alkotók az emberi hang és mozdulat kapcsolatát több hónapon keresztül kutatva. Az előadás támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

Kiemelt kép: Jelenet az Afterparty – egy fiktív törzs rituáléja című előadásból (Fotó: Mészáros Csaba)