Ma este mutatja be Mika Myllyaho Pánik című vígjátékát a Nézőművészeti Kft., a negyvenes éveikben járó férfitrióról szóló történet Tárnoki Márk rendezésében, Katona László, Kovács Krisztián és Kovács Lehel főszereplésével debütál a B32 Galéria és Kultúrtérben.

„Krisz hajnalban és részegen érkezik gyerekkori barátja, Laci lakására, majd másnap reggel zavartan és kétségbeesetten egy szívességet kér tőle: legyen a terapeutája egy hétig, mert (barátnőjét idézve) „addig nem mehet haza, amíg nem rendezi életében a prioritásait”. Krisz azonban nem tudja, hogy Laci is hatalmas egzisztenciális válságon megy keresztül: nemrég szakított kedvesével, túl van egy terápián, és most maga is éppen a lelki egyensúlyát keresi. Elmélyülésre, csendre és nyugalomra lenne szüksége, azonban Krisz érkezése megzavarja az „öngyógyítás és gyógyulás” folyamatában. És ha mindez nem lenne elég, betoppan Laci öccse, a médiasztár Lehel is, aki Youtube csatornáján „wannabe pszichológusként csomagolja ki” vendégeit műsoraiban, azonban hamar kiderül, hogy hihetetlenül önző és képtelen odafigyelni másokra” – olvashatjuk a színlapon.

Mika Myllyaho finn dramaturg, rendező és színész 2010 óta a Finn Nemzeti Színház főrendezője, drámaíróként leginkább a Pánik-Káosz-Harmónia trilógiáról ismert. Darabjaiban hétköznapi emberek egzisztenciális válságát és küzdelmét dolgozza fel, ahogyan próbálnak a társadalom és közvetlen környezetük követelményeinek és elvárásainak megfelelni, mint ahogy a mostani bemutató szereplői is: egyikük sem tudja, hogyan segítsen a másiknak, mert képtelenek felismerni valós problémáikat és szembenézni saját nyomorúságukkal, éppen ezért ez a kényszerű és esetlen együttélés számtalan valószínűtlen és komikus, amolyan „vak vezet világtalant” helyzetet teremt

A finn színházi élet egyik legfontosabb alkotójának darabja érzékeny és szórakoztató helyzetekben mutatja meg, miként próbál alámerülni három igaz barát, Laci (Katona László), Krisz (Kovács Krisztián) és Lehel (Kovács Lehel) a férfilélek különös mocsarába. A 16 éven felülieknek ajánlott előadás díszletét és jelmezeit Molnár Anna tervezte, a zenéért Lelkes Botond felelt, a videós tartalmakat pedig a Non Lieu Film Productions készítette. A rendező Tárnoki Márk.

Kiemelt kép: Jelenet a Pánik című előadásból (Fotó: Ács István)