A napokban tartották Tracy Letts Augusztus Oklahomában című fekete komédiájának olvasópróját a Móricz Zsigmond Színház Balett termében. A szarkasztikus humorú vígjátékot Szikszai Rémusz viszi színre, akit korábban a Kalucsni rendezőjeként ismerhetett meg a nyíregyházi közönség. Az előadást a tervek szerint április 2-án láthatja először a publikum.

A történet főszereplője Weston, az egykor szép reményekkel indult alkoholista költő, aki egy lerobbant házban él altatókon és fájdalomcsillapítókon tengődő feleségével, Violettel. Életükből már jó ideje valóságosan és képletesen is hiányzik a fény az állandóan besötétített szobákban. Egy nap Beverly hirtelen eltűnik, már csak a holttestét találják meg – napok múlva. A családfő temetése alkalmából Violet és három lánya, valamint hozzátartozóik újra egy fedél alatt találják magukat, ez a senki által nem kívánt helyzet pedig számos konfliktust és furcsa találkozást hoz magával; a kényszerű összezártság maga az állandó robbanásveszély. Az anyának és lányainak újra kell gondolniuk kapcsolataikat és saját élethazugságaikkal is szembe kell nézniük, miközben kétségbeesetten próbálnak újabb és újabb túlélő stratégiát, menekülési útvonalat találni. Drog, alkohol, szex, titkolt és nagyon is nyilvánvaló szenvedélyek mind megtalálhatóak a sajátos, egyszerre abszurd és drámai családtörténetben, melyben virtuóz szellemesség, talányos krimi és szabad szájú, nyers költészet váltja egymást. A kortárs amerikai szerző, Tracy Letts fekete komédiája 2007-ben elsöprő sikert aratott a Broadwayn, a darab több Tony- és Pulitzer-díjat is nyert; miután a világ számos színpadát bejárta, 2013-ban film készült belőle, Meryl Streep és Julia Roberts főszereplésével.

A díszletet Ondraschek Péter tervezte, a jelmezekért Kiss Julcsi felel. A főszerepben Kaszás Mihályt és Szabó Mártát láthatják a nézők, mellettük Kuthy Patrícia, Illyés Ákos, Tary Patrícia, Kosik Anita, Fridrik Noémi, Nagyidai Gergő, Horváth Margit, Horváth László Attila, Rák Zoltán, Dézsi Darinka és Gulácsi Ákos is feltűnik a színpadon.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Augusztus Oklahomában című előadás próbájáról (Fotó: Móricz Zsigmond Színház)