Különleges bemutatóra készül a Gólem Színház: március 31-én debütál majd a Szorítsd meg a kezem című kamaradarab, amely Marianna D. Birnbaum Mici forgatókönyve és Apu című elbeszéléseiből készült. A két szereplőt Egri Márta és Péter Kata keltik életre, a rendező Borgula András, aki egyben a színpadi adaptációt és a díszletet is jegyzi.

„Anyu, szorítsd meg a kezem, ha hallod, amit mondok – ismételgeti egy kétségbeesett nő egy kórteremben, kómában fekvő édesanyja ágya mellett. Anyu nem válaszol, pedig talán nem öntudatlan, talán meg tudná szorítani a kezét, hiszen hallja, amit mond – csak úgy dönt, hogy nem teszi. Ők ketten sosem tudtak kommunikálni egymással, miért pont most kezdenék el?” – olvashatjuk a színlapon.

A magyar származású irodalom- és kultúrtörténész évtizedekig volt a kortárs magyar dráma amerikai nagykövete, míg végül úgy döntött, megírja szülei történetét, azt, hogy hogyan bántak édesanyjával az országok, az évtizedek és az emberek, a férje és hogyan bánt vele ő maga. Az igaz életeseményeket feldolgozó cselekmény nem csak Birnbaum sajátja, számos 20. századi anya és lánya története, akik nem tudnak meglenni egymással, de nem akarnak meglenni egymás nélkül sem.

Az átveszekedett évtizedekről, elhagyott polgárokról, az egyszerűnek hitt emberi kapcsolatokról, múltról és a múlt férfiairól szóló történet minden mozzanatának a szeretet a mozgatórugója. Ezt a mindent felülíró érzelmet igyekszik minél színesebben megmutatni a Gólem Színház művészeti vezetője, Borgula András rendezésében. Segítségére lesz az anya szerepében a Jászai Mari-díjas Egri Márta és a lányt játszó Péter Kata, hozzájuk csatlakozik Gyarmati Dóra, aki a jelmezekért és Tóth Zs. Szabolcs, aki az animációkért és a vetítésért felel. A bemutató március 31-én lesz a Gólem Központban.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Szorítsd meg a kezem olvasópróbájáról (Fotó: Gólem Színház)