Április 8-án debütál a Frenák Pál Társulat legújabb darabja, a Secret of Man. Az előadás a Bartók Tavasz keretében, a Müpa szervezésében valósul meg.

A számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett koreográfus, Frenák Pál 1989-ban alapította első együttesét Franciaországban, majd 1999-ben a már tízéves múltra visszatekintő Compagnie Pal Frenak-ot fiatal magyar táncosokkal kibővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakította, mely egyedülálló táncnyelvet hozott létre. A társulat munkáinak fontos jellemzője a mimika, a jelnyelv és a test mozgásának integrált használata csakúgy, mint társműfajok (cirkusz, színház, kortárs divat, design, építészet, kortárs zene) beemelése az alkotásokba. Frenák ezáltal a magyar táncéletben radikálisan új stílust hozott a maga dinamikus mozgásvilágával, újfajta érzékenységével, a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival. Az általa preferált innovatív tér- és testhasználat pedig meghatározó hatással volt a hazai kortárs tánc fejlődésére.

A Bartók Tavaszra Frenák társulata egy olyan produkcióval készül, melyben megidézi az alapító életművének ikonikus elemeit. Közben pedig újra és újra csak kérdez: most éppen a férfi, tágabb kontextusban az ember lényegét adó titkok után kutatva. A Secret of Man című darab igazi kihívása, hogy megtalálja azokat a pontokat, melyekben indirekt módon futnak össze az inspirációt nyújtó elemek, az alkotó hozzájuk fűződő érzetei és a közönség asszociációi, valamint, hogy felfedezze, hogyan élhetnek egymással kölcsönhatásban a hangfoszlányokon, lecsengéseken, dobbanásokon, lüktetéseken alapuló akusztikai érzetek és az organikus mozgásformák.

Az előadásban Anibal Dos Santost, Esterházy Fannit, Lőrincz Emmát, Vasas Erikát, Eoin Mac Donnchat, Maurer Milánt, Keresztes Patrikot és Perjési Patrikot láthatják a nézők. A zenét Halász Gábor szerezte. A látványért Frenák Victoria, a díszletért Kiss Péter és Molnár Szabolcs felel. A jelmezeket Henez Mariann tervezte.

Kiemelt kép: Jelenet a Secret of Man című előadásból (Fotó: Jegy.hu)