Április 5-én, a Nemzeti Táncszínházban debütál a Feledi Project legújabb bemutatója, Feledi János, Harangozó-díjas koreográfus, táncművész ezúttal Molnár Ferenc klasszikusát, a Liliomot állítja színpadra a tánc nyelvén.

Az egyik legismertebb, nemzetközileg is elismert magyar drámaíró, Molnár Ferenc 1909-ben vetette papírra Liliom című színművét, amelynek ősbemutatója ugyanebben az évben volt a Vígszínházban. A darab megbukott. Ám 10 évvel később, a címszerepet játszó Csortos Gyula kivételes játékának köszönhetően az Erzsébet körúti teátrum közönsége elragadtatott örömmel fogadta a másodpremiert, így a darab amellett, hogy Budapesten zajost sikert aratott, elindult a világhírnév felé is: 1921-ben a Broadwayn, majd 1926-ban Londonban is műsorra tűzték.

A számos feldolgozást megélt dráma eleddig Magyarországon sosem volt táncműként látható, egészen idáig, ugyanis egy hét múlva a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán debütál Feledi János legújabb koreográfiájaként. A melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható, szentimentális története igazi vásári komédia, de tragédia és burleszk is egyben, kiszolgáltatottság és diadal: maga az élet. Nyomorúság, nyers érzések, törékenység. Liliom létezésének tragikus törvénye, hogy szeretne szeretni, de ehelyett megsebez, ez olyan törvény, amely nem hagy menekvést. Meg tudunk változni? A végzetünket el tudjuk kerülni vagy küzdeni ellene felesleges? Milyen életet élünk, milyen döntéseket hozunk? Ezeket a mindenkit foglalkoztató kérdéseket boncolgatja az egyrészes, 60 perces előadás.

A bemutató zenéjét Mester Dávid a Vígszínház karmestere, zongoraművész, zeneszerző jegyzi, a jelmezek Bati Nikolett tervezte, a látvány Both András, Feledi János és Minorics Krisztián munkája. Fénytervező Pető József, akivel a koreográfus a korábban bemutatott Sirály című előadásában is dolgozott. A produkcióban színpadra lép Wéninger Dalma, Bakonyi Jusztina, Frank Flóra, Czvikli Fanni, Márkus Fanni, Földesi Milán, Nagy Csaba, Perjési Patrik és Milchram Máté. 

A premieren részt vesz Molnár Ferenc unokája, a Londonban élő író Sárközi Mátyás is.

Kiemelt kép: Jelenet a Liliom című előadásból (Fotó: Papp Tibor)