Az idén ötödik születésnapját ünneplő Mozsár Műhely különleges színfoltja a belvárosi színházi forgatagnak. Sok független alkotó produkciója elevenedhetett meg a színpadon, a repertoár nagy részét kortárs, illetve magyar szerzők teszik ki, innen indult útjára a műhely védjegyévé vált Beszélő levelek című előadás, valamint itt leltek otthonra Bősze Ádám zenetörténeti estjei is. Bár a Műhely befogadó helye időközben nevet váltott (Keménydió), a helyszín és a programok színvonala változatlan, az idei évadban három új bemutatóval is készülnek. Október elején debütál Megyeri Léna és Bősze Ádám, a tánc és a zene közös produkció sorozata a Lábujjhegyen, a hónap végén a Portugál levelekben pedig Földes Eszter és Almási Sándor mesél egy fiatal apáca és egy ifjú francia tiszt megbotránkoztató szerelméről. A jövő év elején Petőfi Sándor Az apostol című elbeszélő költeménye kerül színpadra Szilágyi Bálint új interpretációjában.

Október 5-én mutatják be Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész előadássorozatának, a Lábujjhegyen első produkcióját.  Az elődások a tánc és a zene közös történetéből villantanak fel epizódókat a Napkirály udvarától egészen napjainkig, a balett születésétől a posztmodern előadásokig, Lully, Rameau, Mozart, Csajkovszkij, Sztravinszkij szerzeményein át a balettművészet olyan meghatározó alkotóiig, mint Gyagilev vagy Nyizsinszkij. A Lábujjhegyen előadásai jövő év júniusig tartanak majd.

Bősze Ádám (fotó: Mozsár Műhely)

Október 26-án és 28-án mutatják be a Mozsár színpadán Vörös Róbert rendezésében a Portugál leveleket. Földes Eszter és Almási Sándor tolmácsolják a fiatal apáca, Mariana Alcoforado és az ifjú francia tiszt, Chamilly márki bűnös kapcsolatát, amely annak idején nagy botrányt kavart.  A férfi Franciaországba menekült a következmények elől, szerelme Mariana pedig hónapokon át hosszú levelekkel ostromolta őt. Fájdalmasan szép és mélyen megindító leveleinek gyűjteményét először 1669-ben adta ki egy francia kiadó, magyar nyelvre közel 300 évvel később Szabó Magda fordította le. Bár rendszeresen merülnek fel kételyek a levelek eredetével kapcsolatban, világirodalmi sikerük vitathatatlan. Nemcsak ragyogó költészetük, hanem a sorok között felsejlő magasztos gondolatok miatt is: a befalazott valóság fölött a teremtő képzelet és a szerelem minden körülmények között győzedelmeskedik.

Új bemutatója lesz Szilágyi Bálint rendezőnek is, aki Petőfi Sándor Az apostol című elbeszélő költeményét gondolja újra. A Mozsár Műhely indulása óta elkötelezett abban, hogy a kortárs szövegek mellett időről-időre klasszikus műveket is bemutasson (például néhány évvel ezelőtt Csokonai Karnyónéját szintén Szilágyi Bálint rendezésében). A Műhely számára fontos, hogy olyan előadások is színpadra kerüljenek, amelyek a fiatal generációk számára is izgalmasan dolgozzák fel és segítik megérteni a klasszikus, főleg a kötelező olvasmányok történetét és tanúságait.  Csokonai Karnyónéját Szilágyi Bálint verziójában csak férfiak adták elő, a jövő évi Az apostol történetét csak női színészek mesélik majd el.

Mészáros Piroska a Call Girlben (Fotó: Kállay-Tóth Anett)

Az új premierek mellett továbbra is műsoron maradnak a korábbi nagysikerű produkciók, mint a Call Girl Mészáros Piroskával, a Bánatos kurváim emlékezete Hegedűs D. Gézával, illetve a Mozsár Műhely Beszélő levelek produkciója, amikor is minden hónapban kinyílik a hírességek postaládája, így a legviccesebb, legtragikusabb leveleiken keresztül pillanthatunk be a művészek életébe. Továbbra is a repertoár részét képezi a járványhelyzet kihirdetése előtt bemutatott Szócső, Fullajtár Andrea és Szántó Balázs megrázó szerelmi kettőse, valamint az Egressy Zoltán novelláiból született Álmos utas haragja, olyan nagyszerű színészekkel, mint Vándor Éva, Földes Eszter, Sipos Vera és Ódor Kristóf.

Kiemelt kép: Földes Eszter (Fotó: Bolega Niki)