Új bemutatókkal, emlékező műsorokkal ünnepelné fennállásának hatvanadik évfordulóját a társulat.

Magyarország tánctörténetének mérföldköve volt a Pécsi Balett megalakulása, hiszen hazánk első modern balett együttese jött létre a Mecsekalján. A formáció 1961. január 3-án tartotta Az iszonyat balladája című, első bemutató előadását a városi Nemzeti Színházban Eck Imre, Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas művész három koreográfiájával, a Kossuth-díjas Szokolay Sándor zeneművére. Az idei programsorozat keretében március végén  jubileumi gálaesten ezt a darabot új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával mutatnák be Pécsett.

Amennyiben a lehetőségek engedik, Vasarely címmel egy nagyszabású produkció is megvalósul a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként a Müpa szervezésében, míg a tervek szerint ősszel a társulat Ádám és Éva című tánc-előadásának premierjén vehet részt a közönség a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón. A hatvanadik évfordulóra szánt műsorokat Vincze Balázs, a Pécsi Balett korábbi ügyvezetője és a jelenlegi művészeti vezetője, a társulat elmúlt másfél évtizedének meghatározó alkotója álmodja színpadra rendezőként és rendező-koreográfusként.

Az új bemutatók mellett a Pécsi Balett eddigi történetét bemutató filmet is láthatnak a nézők, valamint készül egy jubileumi kiadvány, továbbá a tervek szerint találkozót tartanak a régi társulati tagokkal, és a pécsi táncrajongókkal a Pécsi Nemzeti Színházban és a Művészetek Palotájában.

Ha a járványhelyzet mindezek hagyományos keretek közötti megvalósulását meghiúsítja, akkor a Nemzeti Kulturális Alap és az EMMI támogatásával megvalósuló programsorozat online, illetve időben csúsztatva lesz látható.

Bővebb információk a Pécsi Balett honlapján olvashatók.

Kiemelt kép: jelenet Az iszonyat balladája című előadásból (Fotó: Körtvélyesi László)