Április 7-én online debütál Kovács Dániel Ambrus Jobb félni vagy Egység Kétség Háromság című darabja a Karaván Munkacsoport prezentálásában.

A történet 2021-ben, Budapesten játszódik. Ismeretlen vírus söpör át a világon. Rengeteg a halott, ellenszer nincs, a hatalom szigorú kijárási tilalommal, korlátozásokkal próbálja megfékezni. Öt ember öt okból mégis útra kel, és a bezárt Fészek Klub Kupolatermében futnak össze, itt próbálják titokban meghúzni magukat. Egy dologban értenek egyet: ez a vírus nem véletlenül szabadult rá a világra. A kényszerű együttélés hónapjai alatt megvilágosodnak. Minden a helyére kerül, és összeáll a Nagy Kép. Világossá válik, mi köze Tas vezérnek a plejádiai fény-lényekhez, Bilgécnek a gekkókhoz, és miért állunk a kör közepén akkor is, ha Magyarország nem létezik. A Kupola Serege közel jut ahhoz, hogy vallást és dinasztiát alapítson, de végül minden másként alakul!

A darab a két éve végzett Zsámbéki-Fullajtár-osztály öt színészének (Ballér Bianka, Messaoudi Emina, Lestyán Attila, Vízi Dávid, Martionkovics Máté) improvizációkból építkező fekete komédiája. Kovács Dániel Ambrus rendező-látványtervező-szövegíró ezekkel a szavakkal ajánlja a darabot: „Eredetileg arról akartunk előadást csinálni, hogy különböző lehetetlen, vesztes, fel nem vállalható élethelyzetek miként torzítják el a lelkünket: miért és milyen történetekbe, élethazugságokba, második valóságba menekülünk saját életünk elől. Hogy a mai, igazságon túli időkben milyen szédületes karriert tudnak befutni a legzavarosabb világmagyarázatok is. Aztán jött a járvány, és a helyzet fokozódott. A tavaly ősszel született előadás azt járja körül, milyen pusztítást végez az agyakban ez a helyzet. A felfordult életünk, a félelem és a bezártság arra sarkall, hogy magyarázatot találjunk, bármi áron. A legvadabb elméletek kezdtek el vírusként terjedni, és megfertőzni az elméket.”

Az április 7-én 19 órától 48 órán keresztül elérhető előadás – mely az NKA és a Fészek Klub támogatásával jött létre – az eSzínház oldalán tekinthetik meg az érdeklődők.

Kiemelt kép: Jelenet a Jobb félni című előadásból (fotó: Dávid Attila)